Sunday, March 25, 2012 1 530 Pendapat

It Might Be You

Time..

I've been passing time watching trains go by

All of my life


Lying on the sand watching seabirds fly

Wishing there could be someone

Waiting home for me




Something's telling me it might be you

It's telling me it might be you

All of my life




Looking back as lovers go walking past

All of my life

Wondering how they met and what makes it last


If I found the place would I recognize the face




Something's telling me it might be you

It's telling me it might be you




So many quiet walks to take

So many dreams to wake and there's so much love to make




I think we're gonna need some time

Maybe all we need is time

And it's telling me it might be you

All of my life




I've been saving love songs and lullabies

And there's so much more

No one's ever heard before




Something's telling me it might be you

Yeah, it's telling me it must be you and

I'm feeling it'll just be you

All of my life




It's you, it's you

I've been waiting for all of my life

Maybe it's you


Maybe it's you

I've been waiting for all of my life.



Ziel: For..U..
2 530 Pendapat

Lambaian Kinabalu Part 2



Ok..kita sambung lagi..



Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang 4 jam (mengikut stamina dan kelajuan), akan menjadi kurang selesa kerana semakin tinggi kita naik, oksigen semakin kurang. Sebaiknya, jangan bawa barang yang banyak sebab akan menjadi semakin berat bila semakin tinggi. Pengalaman aku mengajar semuanya. Memang ada pelbagai perasaan semasa mendaki. Putus asa dan pelbagai perasaan negative la..Kurang minat untuk berbual, semakin penat dan lebih banyak berhenti.


Hari tu, time aku naik, rombongan adalah seramai 12 orang dan ada 2 orang guide. Boleh juga minta tolong guide tu bawakan barang tapi kena bayar la (Bagi yang dak larat bawa barang)..hari tu bertolak dalam pukul 11 pagi dan tiba di Laban rata dalam jam 4.00 petang. Itupun dak semua yang sampai..ada yang sampai dalam pukul 5.00 dan 6.00 bergantung pada kemampuan.


Perjalanan ke setiap pondok tidak jauh, lebih kurang 500 m dan 1 km, tapi..... terasa sangat jauh, ianya ibarat berjalan berpuluh-puluh batu. Boleh tahan juga la sebab dalam perjalanan tu akan berselisih dengan mereka yang turun dan porter yang membawa barang. Sempat lagi terkejut tengok dorang bawa barang, macam melebihi kemampuan mereka. Barang yang dibawa pula, bukan yang sedikit, tong gas, minuman untuk kegunaan resthouse dan pelbagai barang keperluan lain. Tapi mereka kebanyakannya peramah, senyum dan mengur sapa pendaki yang baru naik. Siap turun naik dan berlari lagi tu!
Ada seorang porter yang naik selepas kami.. Dia naik relax jak, kami pun naik. Di pertengahan jalan, beliau tu turun lak. Kami masih lagi belum sampai ke laban rata. Apa yang mampu dilakukan, senyum jak..=P



Setiap pondok tu, macam memanggil-manggil untuk berehat..”marilah singgah”..Sebab penat memang terasa..
Beberapa jam kemudian, sampai la kami di Laban rata, itu pun time hujan lebat..Maklumlah,lambat kan..tapi dak banyak, geng yang tertinggal kena hujan di pertengahan jalan..kemudian, makan tengahari (Pukul 4.30) di Laban Rata Resthouse.
Sambung di Part 3 lak ya..


(To be Continue..)
Sunday, March 04, 2012 1 530 Pendapat

Lambaian Kinabalu (Part 1)

Assalammualaikum..Hii..Bertemu lagi dalam blog yang dak seberapa ni..Hari ni aku nak share sikit pengalaman mendaki Gunung Kinabalu..Ya la kan, mungkin ada yang belum pernah menjejakkan kaki ke tempat tu.


Ok, first sekali yang paling penting ubah cara pemikiran kita. Erm, apa kena mengena dengan Gunung Kinabalu kan.. Haa..Ini la yang aku ingin kongsikan pada semua yang sudi membaca. Ianya tidak semudah yang kita fikirkan. Hari tu time aku naik, aku sangka ianya macam yang aku bayangkan. Tapi sebenarnya ia sangat sukar. Sebelum ni aku ada pengalaman naik bukit Luanti, Ranau dan Kiulu, Tamparuli..Tinggi, memanglah..Termengah-mengah jugak la..tapi masih boleh sampai walau penat.



Tapi Gunung Kinabalu sangat berbeza. Bagi anda yang berminat nak naik, pastikan stamina anda cukup. Kalau boleh buat latihan sebulan sebelum mendaki. Disarankan untuk turun naik tangga. Untuk permulaan, tiba di Kinabalu Park, daftarkan diri dan kumpulan. Tapi di situ, sejuk memang telah terasa. Kita akan diberikan Tag Nama dan Breakfast Bag. Kemudian, boleh sewa tongkat yang akan dibawa untuk mendaki dengan harga RM10..Kita amat memerlukan tongkat tersebut, percayalah! Kemudian, pendaki akan dibawa ke Timpohon Gate..Sebaik-baiknya naik dari Timpohon Gate, sebab tidak terlalu jauh. Dari Mesilau pun boleh tapi agak jauh. Dari Timpohon Gate tu, untuk naik ke Laban Rata lebih kurang 6 KM (bukan lebih kurang, memang 6 Km). Dalam perjalanan tu, ada papan tanda dan jangan risau kita tidak akan sesat sebab cuma ada 1 jalan saja untuk ke Laban Rata. Dalam perjalanan tu, memang mengasyikkan (walaupun penat) sebab ada banyak pemandangan yang indah.


Kadang-kadang macam tak percaya yang kita telah berada beribu Meter dari Aras Laut. Ada Periuk Kera, Monyet dan macam-macam lagi boleh dilihat. Selain tu, ada juga bunga-bunga dan buah-buahan yang jarang kita lihat. Di setiap KM ada pondok untuk berehat, tapi bukan rehat yang lama sebab boleh menyebabkan kaki menjadi Cramp. Rehat tidak lebih 5 Minit. Dalam perjalanan pula, tanah telah ditarah menjadi tangga bagi memudahkan pendaki, namun ianya tidak semudah itu. Ia lebih memenatkan dan pelbagai perasaan akan dirasa. Pening, muntah, sesak nafas dan lain-lain. Sebaik-baiknya bawalah ubat ya!


(To be Continue..)
 
;