Selasa, Mei 10, 2011

Hard Disk dipulihkan tanpa format

Assalammualaikum..

Hari ini, aku nak berkongsi sedikit tentang komputer..Baru-baru ni, external hard disk aku ada masalah..Windows tak dapat detect hard disk tu, kemudian aku cuba beberapa cara..Windows dapatlah detect..

Aku cuba access, tapi tak dapat..cemas jugalah sekejap,sebab banyak data penting dalam tu..kemudian aku tanya beberapa orang kawan, ada yang suruh aku format..Tapi kalau format, banyak kena buat lagi..kena buat recovery lagi, lepas tu file dalam tu, takkan dapat 100%..tu tak termasuk aku kena rename balik semua..aiseh..

kemudian, aku cuba bertanya kepada En. Google, dan nasib baiklah En.Google tak sibuk masa tu..Dia pun tolong..aku dapat satu software baru (aku baru belajar software ni)

HDD Regenator..software ni hanya untuk pulihkan BAD SECTOR dalam hard disk tu..di bawah ni aku ajar step by step macam mana nak guna software ni, siap dengan crack lagi..Penerangan tentang program ni korang boleh baca kat sini, aku tak suka nak tulis review dia. Cuma bagi aku software ni bagus. berdasarkan semua yang aku baca, semua dapat dipulihkan, termasuk hard disk aku..=)

Langkah 1: Download HDD Regenerator
Aku dah memang sediakan supaya lebih mudah.(thanks kepada yang empunya)

Langkah 2: Extract file
untuk langkah ni, aku cadangkan extract file tu dekat desktop, senang nak cari nanti.

Langkah 3: Install application
Cari balik file yang dah di extract tu, kemudian ada satu aplikasi yang perlu di install, nama dia "hr2011"..

Langkah 4: Crack
Lepas install, ia cuma trial version, jadi HDD Regenator ni cuma dapat pulihkan 1 bad sector, so untuk dapatkan yang full version, kena crack la..dalam folder crack tu, bacalah langkah-langkah untuk jadikannya full version.

P/S :Jangan update software ni..

Itu adalah langkah untuk install aplikasi ini, sekarang cara untuk menggunakannya..

Langkah 1: Run Program
klik HDD Regenerator yang dah jadi full version tadi..(nak kena ajar juga ke?hehe)
Akan keluar macam dalam gambar ni..


Langkah 2: Klik yang paling atas untuk repair HDD
"Click Here to repair physical bad sector on damaged drive...." macam tu lah lebih kurang, arahannya.. Akan keluar satu popup yang meminta anda mengubah setting BIOS..Aku Cadangkan Klik 'NO' kalau tak tahu..Kemudian, Pilih hard disk mana yang ada masalah Bad sector tu.. Double-Click untuk memulakan Proses..


Langkah 3: Mulakan Proses
Bila dah pilih HD mana yang nak di repair, klik 'start process' dan akan keluar satu lagi window yang memulakan proses. (pastikan anda tahu jenama dan kapasiti hard disk tersebut)


Langkah 4: Pilih 2 untuk scan dan repair, tekan enter dan kemudian pilih 1 dan tekan enter.



Langkah 5: Tunggu


Selepas semua proses di atas, apa yang boleh anda buat, cuma tunggu dan pasrah..sebab ada kemungkinan Hard disk tak dapat dipulihkan (saja bagi suspen)..Ia mungkin mengambil masa yang lama, bergantung pada berapa besar HD tersebut dan berapa banyak Bad Sector yang perlu dipulihkan..Semoga Berjaya!

Ziel: Semoga dapat manfaatnya..

1 530 Pendapat:

Ms. Z berkata...

TQ so much....ada sinar utk HD ku..nanti aq try bt. Ziel, nt btla entry utk pendrive plak ea...people will owe u wif dis kind of info bebeh..