Friday, July 31, 2009

Harry Potter and the Half-Blood Prince




Assalammualaikum..

Mesti dah tau citer yang aku nak buat review ni kan?ya la, macam tajuk kat atas juga la,takkan tajuk lain review dia lain kan..so aku nak buat review tentang citer Harry Potter yang keenam ni..

walaupun citer ni aku dah tonton lama dahulu (cewah)..aku baru ada sedikit masa untuk menulis tentangnya..

ceritanya begini:-

1st, Harry meet Dumbledore, then dorangg buat secret mission.. em, cari profesor sebenarnya.. name profesor tu, Horace Slughorn.. Harry sangka profesor ni untuk 'subjek' Depends the Dark Art.. time Harry ke Diagon Alley beli buku, dia nampak Malfoy ngan mak dia di kedai Borgin & Burkes.. mereka bertiga follow dia,(Harry, Ron, Hermione), dorang syak dia ada something, sebab muka dia stress semacam je.. time kat Express Hogwarts, Harry bercadang untuk mendengar cerita Malfoy, dia guna Jubah Halimunannya, tapi kedapatan,dia guna spell pengunci, hampir Harry pulang ke London..dia punya kerja..nasib la, Luna jumpa dia.. Bila sampai Hogwarts, baru dia tau profesor Slughorn, ajar Posyen, profesor Snape ajar Depends the Dark Arts..

Harry ambil subjek Posyen, atas arahan profesor McGonagal, & memandangkan dia disayanggg profesor Slughorn, dia ambillah.. dia tidak membeli buku posyen dan dia pun pinjamlah buku dari profesor tu dan dia dapat buku Posyen yang buat dia pandai, belong's to "Half Blood Prince"..huhu

Harry kemudian ikut Dumbledore buat "secret mission" yg betul-betul secret laa.. bab ni berkaitan ngan menghapuskan Voldemort.. dalam buat secret mission 2,Harry sdar ada someone yang pelik, Draco Malfoy.. Harry syak dia buat something yg dangerous, so, Harry follow dia samapai satu masa..dlm tandas, dorg bertengkar! Harry guna sihir "sectumsempra" yg dia dapat tahu dari buku Posyen Half-Blood Prince nya.. Malfoy dah nak mati when Snape datang & rungkai kan spell 2..

then.. Dumbledore membawa Harry ke satu pulau..untuk ambil rantai Voldermort yang dipercayai merupakan horcrux dia.. name pulau tu.. UNknown.. tak tau ba..huhu.. Dumbledore minum posyen yang buat dia gila.. lepas tu, dorang ambil la rantai 2.. time balik ke Hogwarts, start dah huru hara.. Death Eater dah start masuk Hogwarts, dari Bilik Keperluan, yang diubahsuai oleh Malfoy.. bla dorang sampai kat menara tertinggi, Dumbledore guna spell untuk kunci Harry (stupefy) & pujuk Malfoy supaya tinggalkan Voldemort, budak tu dah nak ikut, tp Snape datang and tanpa belas kesian, dia bunuh Dumbledore..

Snape kemudiannya lari dan meninggalkan Hogwarts bersama-sama Death-death eater..harry cuba untuk mengejar dan menggunakan sihir 'sectumsemptra' ke atas snape..namun tidak berjaya kerana Snape lebih pantas daripada Harry dan yang mengejutkan..dia adalah pemilik sebenar sihir tersebut..dan juga..buku posyen milk harry..dialah HALF-BLOOD PRINCE

='(

ZM:Ni lah cerita Harry Potter yang paling membosankan..tak macam yang lepas-lepas..aku bagi..mm..2 bintang..

0 530 Pendapat:

 
;