Saturday, May 23, 2009 0 530 Pendapat

X-Men Origin:Wolverine



Citer ni mungkin dah lama keluar..aku pun dah lama tengok tapi kali ni baru berkesempatan untuk menulis tentangnya..

cerita ni mengisahkan tentang Logan ataupun nama sebenarnya, Jimmy. Time dia kecil dia dah tahu dia tu mutan yang ada 'tulang lebih' kat celah-celah jari dia..dia ada adik, name dia sabretooth..diorang berdua ni adalah mutan yang ada kuasa untuk pulihkan diri mereka sendiri (kira tak boleh mati la)..pastu si Jimmy ni ada special girlfriend yang dia sayang sangat..

Bila diorang dah besar, diorang ikut satu kumpulan mutan yang dibentuk oleh seorang jeneral bernama William Stryker. Dia mnggunakan mutan-mutan ni untuk berperang dan membunuh..

Pada suatu hari, Jimmy dah tak nak ikut dengan kumpulan tu lagi sebab dia dah tak nak bunuh orang..dia cuba untuk lari..jeneral tersebut suruh dia jalani satu proses untuk jadikan dia kebal dan lagi hebat dengan tujuan akan menggunakan si jimmy ni untuk kepentingannya..dia tidak mahu dan diugut yang kekasihnya akan dibunuh..

Di masa yang lain, adiknya berpakat dengan jeneral tersebut supaya dia mau menjalani proses penambahan adamantium dalam tubuhnya..tuuan si adik adalah supaya abangnya menjadi lebih hebat dan tak dapat di tewaskan..bukan untuk jeneral tersebut..jadi dia pun berpura-pura membunuh kekasih abangnya..

Si jimmy pun tertipu, dia sangka GF dia tu dah mati..jadi dia pun setuju la untuk jalani proses tu, untuk membalas dendam dengan adiknya yang 'disyaki' membunuh GF kesayangannya..

Semasa dia sedang menjalani proses tersebut, dia terdengar yang memorinya akan dipadam..dia mengamuk la..ye la kan,siapa yang nak memori dia kena padam..dia bunuh semua pekerja yang terlibat dan lari keluar..

Memang cool betul la bila dia ada senjata macam tu..dah la aku ni memang peminat setia cerita X-Men ni..kira dia ni tak boleh kalah la..banyak scene menarik dalam cerita ni..

antaranya..time Logan tewaskan helikopter yang buru dia dengan terpedo dan beberapa orang askar yang ingin membunuhnya..sama juga masa dia lawan dengan mutan ciptaan Stryker yang mempunya semua kuasa mutan..dia bergabung dengan adiknya untuk menewaskan mutan tersebut dan apabila dia hampir jatuh akibat runtuhan bangunan,Gambit datang menolongnya..

Tetapi,langit tidak selalu cerah..GFnya mati akibat terkena tembakan pada awalnya dan dia terkena tembakan adamantium dari Stryker menyebabkannya hilang ingatan..di situlah dia mula mencari identitinya sebagai Logan atau Wolverine

ZM: Memang minat siri x-men sejak dari dulu lagi..
Tuesday, May 19, 2009 0 530 Pendapat

Akan kembali

agak lama menyepi..buat masa ini..aku agak busy..macam-macam kena buat..tapi nanti aku akan sambung jurnal aku dalam blog ini..nantikan kemunculannya! ehehe...
Sunday, May 10, 2009 0 530 Pendapat

Hari Terbuka BN 14 PGA

Assalammualaikum..

semalam..berlangsung Majlis Penutupan Hari Polis yang ke-202..so,Pasukan Gerakan Am (PGA) batallion 14 Tawau menganjurkan Hari Terbuka bersempena hari Polis tu..

Selain itu juga, bersempena dengan hari terbua tersebut, orang awam dijemput untuk membuka gerai dan menjual apa-apa pun yang mereka inginkan selagi tidak melanggar garis panduan yang diberikan..Salah satu daripada gerai itu adalah kami..kami menjual pakaian, dan makanan..

Apa yang ingin aku kongsi,bukan pasal apa yang kami jual..tetapi program yang dilaksanakan sempena Hari terbuka tersebut..

Seawal pukul 8 pagi acara telah dimulakan..iaitu pameran motor besar daripada Kelab pemilik Motor Besar Tawau, salah seorang yang terlibat adalah pakcik aku..ini la antara motor-motor itu..siap boleh ambil gambar dan posing atas motor lagi..walaupun bukan motor sendiri..hehe..

Kemudian, disusuli dengan pameran peralatan yang digunakan oleh PGA ketika bertugas..Ini yang paling menarik perhatian aku..ye la..bukan selalu dapat tengok senjata dan peralatan lain..

Antara peralatan yang dipamerkan adalah pistol jenis Revolver (ala, yang James Bond pakai zaman muda-muda dulu tu..) tahun 1973 sehinggalah yang terbaru, Auto Compact tahun 2009. M-16 berbagai jenis dan juga pelbagai jenis Machine Gun (sempat jugak ambil gambar ..huhu..)

Tidak lupa juga peralatan menyelam (kira operasi dalam air la)..betul-betul banyak ilmu yang kau dapat kat sini..ye la,selama ni cuma tengok dari jauh je,bukan mendalami..

Malam pula berlangsung pertandingan live band dan Battle of the band, selain persembahan poco-Poco Sabah dan Shuffle dari anak-anak polis semuda 4 tahun..juga tidak dilupakan, persembahan tarian sumazau dari 10 orang kanak-kanak yang kesemuanya anak-anak polis.. Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah dan cabutan bertuah..

ZM: Panas yang berbahang..teringat time PLKN dulu..

 
;