Monday, November 23, 2009 0 530 Pendapat

2012 (Part 2)


sambungan Part 1..

..apabila menyaksikan sendiri bumi terbelah dihadapannya menyewa sebuah pesawat untuk menyelamatkan keluarganya.Tanpa membuang masa, Jackson terus menjemput Kate dan anak-anaknya. Kate yang pada mulanya menganggap Jackson gila mula menjadi cemas apabila gempa bumi berlaku dengan kuat sehingga meruntuhkan rumahnya namun Jackson sempat menyelamatkan mereka. Jackson memandu Limosinnya dengan laju kerana bumi telah merekah dibelakang mereka..keruntuhan bangunan, jalanraya dan kereta yang mula masuk ke perut bumi.
Akhirnya dalam keadaan yang cemas mereka tiba dimana pesawat mereka disewa namun juruterbangnya telah pun mati.

Dalam keadaan terdesak, Gordon yang tidak pernah memandu kapal terbang terpaksa menjadi bidan terjun. Setelah selamat berada di dalam pesawat, mereka melihat kemusnahan bumi di bawah.
Di White House, Dr. Adrian mendapat khabar yang suhu bumi semakin naik dengan mendadak dan perkiraannya tentang kiamat meleset sama sekali kerana ia datang lebih awal dari yang dijangka. Mereka bersiap sedia untuk memindahkan presiden ke China bersama pemimpin lain namun presiden menolak dan memilih untuk mati bersama rakyatnya. Akibat dari pergerakan bumi, satu Tsunami yang besar mengentam daratan termasuk White House terutamanya kapal induk John F. Kennedy CV-63 yang terbabas.


Bumi menjadi hancur dan merekah sana sini. Tsunami melanda di mana-mana. Kutub utara dan selatan pula menjadi tidak dapat ditentukan lokasinya akibat pergerakan bumi tersebut. Mereka yang terselamat adalah mereka yang berada di dalam Air force One yang menuju ke China dimana bahtera itu dibina.
Jackson yang juga ingin terbang ke China berpandukan peta daripada Charlie yang di dapatinya di dalam kenderaan yang dipandunya. Mereka kemudiannya menaiki Antanov, pesawat yang sepatutnya dinaiki oleh Karpov dan dipandu oleh sasha, pembantunya. mereka kemudiannya bertolak dan ter'mendarat' di China namun agak kurang bernasib baik apabila hanya Karpov dan anak-anaknya yang diselamatkan oleh tentera China.

Namun harapan cerah apabila mereka menumpang seorang sami yang turut menyelamatkan neneknya untuk menaiki bahtera tersebut.
Mereka terpaksa menyusup masuk ke dalam bahtera itu beramai-ramai apabila bahtera tersebut mula bergerak dan meninggalkan orang ramai di luar. Atas usaha Adrian, pemimpin-pemimpin membenarkan pintu gerbang dibuka semula dan orang ramai dibenarkan masuk. Manakala rombongan Jackson menghadapi masalah apabila pintu dibuka kerana mereka mungkin akan terhimpit dibawahnya.

Setelah semuanya masuk, ia tidak dapat ditutup kerana tanpa mereka sedari, alat yang digunakan oleh rombongan Jackson tersekat di antara gear hidraulik kapal tersebut. menurut kapten, enjin tidak dapat dihidupkan jika pintu tidak ditutup dengan sempurna.
Setelah menjumpai punca masalah, Adrian meminta Jackson untuk menyelesaikan punca masalah tersebut. Saat cemas ketika Jackson sedang menyelesaikan masalah gear hidraulik manakala bahtera tersebut hampir melanggar gunung Everest.


Akibat tolakan dan hentaman yang kuat di bahagian bawah gunung Everest, seluruh bahtera tersebut bergegar. Apabila Jackson berjaya menyelesaikan masalah tersebut dan keadaan kembali pulih, enjin berjaya dihidupkan manakala keadaan agak selamat.
Cerita berakhir apabila bahtera tersebut belayar diatas air yang telah membanjiri bumi dan keadaan menjadi stabil. Akhirnya, Jackson kembali bersama isteri dan anak-anaknya sebagai sebuah keluarga bahagia.

ZM: memang best! Rasa macam nampak gambaran hari Kiamat..
Wednesday, November 11, 2009 0 530 Pendapat

Tak tahu..ntah la..

Assalammualaikum..

Selepas membaca tajuk di atas,apa yang bermain difikiran anda?adakah anda TAHU?atau TIDAK TAHU?

mesti anda tertanya-tanya apa sebenarnya yang saya hendak katakan..paling tidak pun,membaca isi kandungan tajuk itu supaya anda TAHU,apa sebenarnya yang saya hendak sampaikan..

Sebenarnya saya ingin berkongsi sedikit apa yang saya fikirkan..cuba anda fikir,berapa kali dalam sehari anda berkata "tidak tahu" "entah la" dan ayat-ayat 'cinta' sebegitu? adakah anda tergolong dalam golongan mereka yang kerap menyebut perkataan tersebut atau bagaimana?

Apa yang ingin saya kongsikan..betapa mudahnya kita melepaskan diri daripada sesuatu dengan berkata "tidak tahu" bukan? tetapi pernahkah kita berfikir ia sebenarnya menunjukkan betapa rendahnya upaya kita..betapa kita tidak bersungguh-sungguh melakukan sesuatu..

nak tau kenapa?aha..inilah isi sebenar entri ini..sebab..berkata "tidak tahu" sendiri menunjukkan betapa kita tidak berusaha untuk mencari jawapan..kita hanya mencari jalan mudah untuk tidak di soal lagi..so, satu jawapan sudah cukup untuk menutupi semua yang akan ditanyakan..

sedarkah kita..ia sebenarnya menunjukkan betapa TIDAK BIJAKnya kita..dalam erti kata lain..Pemikiran agak rendah..

Instead of saying "tak tahu/entah la"..why don't we say "nanti saya cuba cari" ataupun "saya cuba tanya someone"..banyak lagi la kata-kata yang boleh digunakan untuk MENGGANTIKAN "tak tahu" tersebut..

Jika selama ini kita asyik menggunakan "tak tahu"..apa kata kita ubah start dari saat ini menggunakan perkataan lain..sekurang-kurangnya..akan terlihat usaha kita dalam menyelesaikan sesuatu itu..

Buka hati..buka minda..renung-renungkan lah..

ZM: Never say 'i don't know' in any kind of situation..
Saturday, November 07, 2009 0 530 Pendapat

Pastikan-Siti Nurhaliza

Lihatlah Langit Di Atas Sana
Tersenyum Melihat Tingkah Kita
Selalu Ada Peristiwa
Yang Membawa Pertengkaran

Maksudku Hanya Ingin Yang Baik
Untuk Kita Berdua Dalam Bercinta
Baiknya Aku Buruknya Aku
Terimalah Aku Apa Adanya

Pastikan Kau Dengan Aku
Jangan Ada Cinta Lain
Tak Pernah Aku Terlintas
Niat Ku Untuk Berpaling

Maafkanlah Aku Sayang
Bila Belum Kau Bahagia
Sejauh Langit Di Atas
Kan Ku Kejar Bahagiamu

Biar Langit Dan Bumi Meruntuh
Biar Jasad Kita Tertimbun Di Sana
Tetap Bersama, Tak Ingin Lepas
Mencintaimu Ku Jadi Begini

Lirik lagu ni nostalgic gak la..ada cerita yang berlaku..biasa la kan..Terima kasih pada orang yang pernah hantar lirik lagu ni pada aku..suatu masa dulu..aku ingat lagi..pakai SMS je time tu..mungkin lagu ni ada makna buat dia..walaupun bukan kami..tapi aku hargainya..sebab..kami ada perasaan yang sama..try to love each other, try to be the best,try to be loved..walaupun sejujurnya..i'm not really trying..sorry..

ZM: How can we love someone more than he should get?

Tuesday, November 03, 2009 0 530 Pendapat

Through My Window (By TM)-BunkFace

I don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it's just another day
Telling me why, I'll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there's me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there's
More than you and more than me
Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore

Now there's me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there's
More than you and more than me

Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

ZM:Lagu Iklan TM..sweet..Download di SINI
Thursday, October 29, 2009 0 530 Pendapat

Tekad- Hazami

Perjalanan kehidupan
Di kiri kanan dugaan Cabaran
Keseorangan menempuh ujian
Meneruskan perjuangan

Takdir Maha Esa
Restu ayah bonda
Mencapai cita-cita
Usah putus asa
Kelak kau berjaya
Membela nasibmu
Masamu kan tiba

Keimanan keyakinan
Sinar cahaya penunjuk haluan
Walaupun payah kau harus tabah
Demi mencapai segala impian

Jika satu ketika
Langkah tidak terdaya
Berkat doa usaha
Tuhan Maha Esa

Menggapai cita-cita

ZM: Teruskan Usaha..Usaha Tangga Kejayaan..
Monday, October 26, 2009 2 530 Pendapat

Sempurna..

Assalammualaikum..


Dalam Kehidupan kita ni sedar atau tidak..semua manusia mencari kesempurnaan..

Ada yang inginkan anak menjadi sempurna..ada yang meninginkan fizikalnya sempurna..ada yang ingin mencari pasangan hidup yang sempurna..dan bermacam-macam lagi..

Fikir sejenak..Dalam kita mencari kesempurnanaan dalam kehidupan seharian..pernahkah kita menemui kesempurnaan? Wujudkah dunia yang betul-betul sempurna? Bahagiakah hidup kita kalau semuanya sempurna?

Semua yang kita nampak hebat dan sempurna pun ada kelemahannya..Superman yang hebat tu pun (Pakai Underwear kat luar)..

Kadang-kadang yang tidak sempurna dan hodoh tu la yang memberikan kebahagiaan..Hakikatnya..semua insan ada kelemahannya..Tapi tuhan jadikan kelemahan itu ada sebabnya..

Tuhan jadikan manusia berbeza dari sifat dan warna kulit pun ada sebabnya..tiada yang sempurna sebabnya..yang pandai akan mengajar yang masih belum pandai..yang kaya akan menolong si Miskin..dan yang jahat akan di didik menjadi orang yang baik..begitu jugalah yang lain..saling melengkapi..

Kerana kita saling memerlukan..ketidaksempurnaan itulah yang akan menyatukan manusia..

Tidak mungkin akan wujud kehidupan yang sempurna di dunia ini..kerana..

'Sempurna' itu adalah milik Allah S.W.T..

ZM: Masih mencari insan yang boleh menyempurnakan kehidupan ini..
Sunday, October 25, 2009 0 530 Pendapat

New Life 2 (Sambungan)


Assalammualaikum..


hari ini..entri yang ingin ditambah adalah sambungan daripada entri New Life 2 yang aku buat hari tu..jadi di pendekkan cerita..keputusan dah ada..nama yang dipilih adalah Muhammad Qayyum Qusyairi..Maksud dia, Yang terpuji, yang Kekal, dan Hujan (Rahmat)..


Jadi..itulah keputusan muktamad..surat lahir pun dah dibuat..termasuk Mykid..




Dikesempatan ini juga la..aku sertakan beberapa keping gambar dia ni..so kalau ada sesiapa yang belum tau dia ni siapa,boleh la rujuk balik entri terdahulu aku..






ZM:Jadi baby Sitter buat sementara Waktu
Friday, October 23, 2009 0 530 Pendapat

Pak cik dan Oven

Seorang pakcik yang agak tua..berumur lebih kurang 60 tahun pergi ke sebuah bandar besar..sambil menungu cucu yang berjanji akan bertemu dengannya..dia pun berjalan-jalan..
Kemudian dia terjumpa sebuah lif..dia berkata "wah..besarnya oven ni!"

Tidak lama kemudian, seorang lelaki berkulit putih masuk ke dalam lif tersebut, pakcik itu sempat berkata "eh,encik jangan masuk kat dalam tu..panas sangat tu!" tetapi lelaki itu telah pun menutup pintu lif..

Beberapa minit kemudian, keluar pula seorang lelaki berkulit hitam dari lif tersebut, pakcik itu dengan selamba berkata "tadi aku dah cakap, kan dah hangus!"

ZM: Tak suka Lif kat Kolej Lama..Lembab!
Sunday, October 18, 2009 0 530 Pendapat

Facebook..Facebook..Facebook

Salam..

Lama tidak menambah entri..bukan bermakna menghilang..cuma sekarang ni..aku busy dengan Facebook..entah kenapa makin addict ngan game kat dalam tu..terutamanya Mafia Wars n Farmville..Sampai termimpi-mimpi..



Lagi satu, aku dah start main game Barn Buddy..Cuma baru lagi dalam game ni..

Tapi aku akan berusaha juga untuk tidak meng'anak tiri'kan Blog ni..nanti la..bila dah ada sesuatu yang menarik aku akan tambah entri..

Cukuplah dulu buat kali ini..


ZM: Nak sambung balik game Mafia Wars..Kebun pun dah ada hasil tu..
Friday, October 16, 2009 0 530 Pendapat

Sahabat-Aizat AF5

Sahabat…mengapa kau pergi
Tinggal aku sendiri
Kau tahu ku tak sanggup

Sahabat…ingat lah kau selalu
Jadi yang terbaik
Walau kau tak disini lagi

Sahabat…aku rindu padamu
Datang walau sesaat
Ku ingin kan kau hadir

Chorus:
Aku disini dan menunggu
Diam tanpa dirimu
Kau tahu ku tak bisa
Beranjak terbang dan melayang
tanpa diri mu ku tak bisa dan kembalilah




Download Di sini



ZM: To all My friends..This Song Dedicated to all of you!
Friday, October 09, 2009 0 530 Pendapat

Hari Raya Vs Reunion

Assalammualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh! (Versi Haji3x Mustapha-Drama Qalesya)

Hari ni 21 syawal..walaupun agak TERlambat untuk menambah entri tentang ini (mungkin agak lapuk) tapi bagi aku tak salah sebab entri ni aku sebenarnya special..hehe..

ok la..dipendekkan cerita..Raya ketiga hari tu aku dan mereka (kawan-kawan aku la..) beramai-ramai pergi la beraya ke rumah kawan-kawan yang balik beraya..maklum la kan,masing-masing ada komitmen..jadi,bukan senang nak berjumpa..

Berbalik kepada cerita, semuanya tak dirancang..cuma plan awal sehari sebelum bertolak..tak sangka pula semuanya bersetuju..maka..perjalanan pun dimulakan..



Rumah pertama yang diserbu..rumah aku la..nasib baik aku agak bersedia time tu..ingatkan sedikit..tau-tau..ramai rupanya..Ada yang aku rasa lama tak jumpa..Maklum la kan..universiti lain-lain..susah nak jumpa..


Route Perjalanan Kami: Zila-Ria-Aziz-Gha-Zan-Sur-Cikgu Darmawati-Ayub..



Walaupun penat (sampai malam)..tapi memang best..sebabnya..walaupun lama tak jumpa, tapi nampaknya tiada sesiapa yang sombong ataupun berubah..aku tak tau la pulak pandangan diorang..tapi bagi aku memang happy sangat time tu..ya la kan..kawan-kawan ni aku start kenal dari Form 1 lagi..bayangkan sekarang kitorang dah 21..lama la kiranya..walaupun mungkin tak jumpa..tapi persahabatan tu tetap erat sampai bila-bila..(I Hope so)



Cukup dulu la..apa yang berlaku time beraya tu..tak perlulah aku ceritakan..biarlah kami je yang tau..

To:
Ria: Thanks sebab menghangatkan suasana..Kekalkan Mulut Murai ko tu..Tidaklah Sunyi..Happy je..

Sur: Cepat-cepat la selesaikan 'Abang' ko tu..Tak payah pening-pening..

Zu: Jangan terlalu Syak wasangka ngan aku..huhu..

Sab: Semoga Berkekalan ke anak Cucu..hehe..

Aziz:Long time no see..Banyak Perubahan..Tapi perangai..tetap Aziz yang dulu..

Zan: Ko la yang paling Lama aku tak Jumpa..tak berubah pun..

Sabri:Dah tau rumah aku kan? Raya tahun depan jemputlah datang ..

Ayub: Sebelum Masuk meminang 'Dia'..Amik Lesen Kereta 1st ya..

ZM:To AZIZ yang nak pictures ni..download la kat sini..yang kat atas tu ada copyright..

Wednesday, October 07, 2009 0 530 Pendapat

Aku Cinta Kau dan Dia..

Hancur hatiku mengenang dikau
Menjadi keping-keping setelah kau pergi
Tinggalkan kasih sayang
Yang pernah singgah antara kita
Masihkah ada sayang itu

Memang salahku, yang tak pernah bisa
Meniggalkan dirinya ‘tuk bersama kamu
Walau ‘tuk terus bersama
Kan ada hati yang kan terluka
Dan ku tahu kau tak mau

Sekali lagi maafkanlah
Karena ku cinta kau dan dia
Maafkanlah ku tak bisa
Tinggalkan dirinya

Mungkin tak mungkin ‘tuk terus bersama
Jalani semua cinta yang etlah dijalani
Tapi bila itu yang
Kau pikir yang terbaik untukmu
Bahagiaku untuk dirimu

Simpan sisa-sisa cerita cinta berdua
Walau tak tersisa cerita cinta berdua

Still love her in my mind
Still love her forever


ZM: Sorry..I can't be..perfect!
Tuesday, October 06, 2009 0 530 Pendapat

New Life 2

Assalammualaikum..Semoga hari ini lebih baik dari kelmarin..

Hari ni..untuk menambah entri..aku nak berkongsi cerita pasal ada sorang lagi family aku yang baru bersalin..Kira dapat baby baru la..




Aku pun kira dapat adik baru gak la..Dalam pukul 10 mak dia dah kena masuk dewan bedah..kami kat luar tunggu dengan suspen la..sempat lagi aku berborak dengan seorang auntie (sebab dia cina)..anak dia kena operate kat tekak..dia pun risau..

pukul 11.15 macam tu la..makcik aku bawa keluar untuk di azankan..lepas tu baru tau dapat baby boy..Tak sangka lak pakcik aku yang cool tu boleh menitiskan air mata..huhu..
Gembira punya pasal la kot..
Dia ni lahir melalui operation..ye r doktor cakap mak dia ada problem..tak apa la..

Bertarikh 05.10.2009..setakat ni lum ada nama lagi..ni la kitorang tengah cari nama dia ni..

aku rasa elok letak Mohd. Qayyim Rusyaidi..maknanya ketua yang bijak dan terpuji..(jangan korang ambik lak)..

Tapi tak tau lagi camne..skg ni dia masih kat hospital..Mak dia belum pulih lagi..baru hari kedua..

Mungkin esok diorang dah boleh balik rumah..nanti aku upload lagi gambar dia banyak-banyak..aku buat follow up tentang nama dia yang dah confirm dipilih..

Cukup dulu la..aku nak cerita pasal benda lain pulak..

ZM: Dah lama tak ada baby kat umah..kena jadi baby sitter la ni..
Saturday, September 26, 2009 0 530 Pendapat

OST-Qalesya

Ada satu yang hilang
Didalam hatiku
Mengusik lara hati
Saat menginginkanmu
Terapi luruh jiwaku
Sejak kau pergi
Dan aku hanya diam
Biarkan kau menghilang
Dan untuk selamanya

Kini haruskah aku sendiri
Tanpamu lagi
Temani aku
Lihat hatiku merintih diri
Menantikan mu
Dalam pelukanku

sikit je lirik dia..nak download..click di sini

ZM: Best la lagu ni..
Thursday, September 24, 2009 0 530 Pendapat

UP



Budak lelaki ni name dia Carl Friendricson bertemu dengan budak perempuan yang sejiwa dengan dia bernama Ellie..mereka bersahabat dan berkongsi minat yang sama iaitu mengembara..mereka ingin ke Paradise Falls, sebuah tempat yang telah lama hilang di Amerika Selatan..


70 tahun kemudian, Ellie meninggal..time tu dia dah kahwin dengan Carl, manakala Carl lak bekerja sebagai penjual belon yang dah tua dan impian mereka dilupakan.. Sebenarnya Carl tak pernah lupa impian mereka ke Paradise Falls tu..satu hari,dia ter'pukul' pekerja binaan dan dia dipaksa ke rumah orang tua-tua..

 

Sebelum sempat dia dibawa,dia membawa rumahnya terbang dengan beribu-ribu belon..tanpa disedari dia juga 'ter'bawa Russell, seorang pengakap berusia 8 tahun yang ingin melengkapkan koleksi lencananya dengan 'menolong warga emas'..satu-satunya lencana yang belum dimilikinya..

Kemudian,rumah ni mendaratlah..diorang pun keluar dan mendapati..bukan mereka je yang ada kat situ tetapi pemangsa yang ganas..mereka bertemu denga Dug..anjing yang boleh bercakap dan juga Kevin, burung Tropika yang tidak boleh terbang..juga Charles muntz, si pengembara yang dahulunya adalah idola mereka..namun..kini adalah penjahat! cuba untuk menddapatkan kegemilangannya kembali..


ZM:Cerita ni memang menarik..untuk hilangkan Tension & Stress..best sangat..aku bagi..4/5 bintang..
Friday, July 31, 2009 0 530 Pendapat

Harry Potter and the Half-Blood Prince




Assalammualaikum..

Mesti dah tau citer yang aku nak buat review ni kan?ya la, macam tajuk kat atas juga la,takkan tajuk lain review dia lain kan..so aku nak buat review tentang citer Harry Potter yang keenam ni..

walaupun citer ni aku dah tonton lama dahulu (cewah)..aku baru ada sedikit masa untuk menulis tentangnya..

ceritanya begini:-

1st, Harry meet Dumbledore, then dorangg buat secret mission.. em, cari profesor sebenarnya.. name profesor tu, Horace Slughorn.. Harry sangka profesor ni untuk 'subjek' Depends the Dark Art.. time Harry ke Diagon Alley beli buku, dia nampak Malfoy ngan mak dia di kedai Borgin & Burkes.. mereka bertiga follow dia,(Harry, Ron, Hermione), dorang syak dia ada something, sebab muka dia stress semacam je.. time kat Express Hogwarts, Harry bercadang untuk mendengar cerita Malfoy, dia guna Jubah Halimunannya, tapi kedapatan,dia guna spell pengunci, hampir Harry pulang ke London..dia punya kerja..nasib la, Luna jumpa dia.. Bila sampai Hogwarts, baru dia tau profesor Slughorn, ajar Posyen, profesor Snape ajar Depends the Dark Arts..

Harry ambil subjek Posyen, atas arahan profesor McGonagal, & memandangkan dia disayanggg profesor Slughorn, dia ambillah.. dia tidak membeli buku posyen dan dia pun pinjamlah buku dari profesor tu dan dia dapat buku Posyen yang buat dia pandai, belong's to "Half Blood Prince"..huhu

Harry kemudian ikut Dumbledore buat "secret mission" yg betul-betul secret laa.. bab ni berkaitan ngan menghapuskan Voldemort.. dalam buat secret mission 2,Harry sdar ada someone yang pelik, Draco Malfoy.. Harry syak dia buat something yg dangerous, so, Harry follow dia samapai satu masa..dlm tandas, dorg bertengkar! Harry guna sihir "sectumsempra" yg dia dapat tahu dari buku Posyen Half-Blood Prince nya.. Malfoy dah nak mati when Snape datang & rungkai kan spell 2..

then.. Dumbledore membawa Harry ke satu pulau..untuk ambil rantai Voldermort yang dipercayai merupakan horcrux dia.. name pulau tu.. UNknown.. tak tau ba..huhu.. Dumbledore minum posyen yang buat dia gila.. lepas tu, dorang ambil la rantai 2.. time balik ke Hogwarts, start dah huru hara.. Death Eater dah start masuk Hogwarts, dari Bilik Keperluan, yang diubahsuai oleh Malfoy.. bla dorang sampai kat menara tertinggi, Dumbledore guna spell untuk kunci Harry (stupefy) & pujuk Malfoy supaya tinggalkan Voldemort, budak tu dah nak ikut, tp Snape datang and tanpa belas kesian, dia bunuh Dumbledore..

Snape kemudiannya lari dan meninggalkan Hogwarts bersama-sama Death-death eater..harry cuba untuk mengejar dan menggunakan sihir 'sectumsemptra' ke atas snape..namun tidak berjaya kerana Snape lebih pantas daripada Harry dan yang mengejutkan..dia adalah pemilik sebenar sihir tersebut..dan juga..buku posyen milk harry..dialah HALF-BLOOD PRINCE

='(

ZM:Ni lah cerita Harry Potter yang paling membosankan..tak macam yang lepas-lepas..aku bagi..mm..2 bintang..

Tuesday, July 28, 2009 0 530 Pendapat

Cegah H1N1




Assalammualaikum..semoga hari ini lebih baik dari semalam..Amin..

Nak cerita pasal H1N1..penyakit yang kian serius hari ke hari..Seluruh dunia dijangkiti virus ini..pelbagai tindakan telah diambil namun masih belum menunjukkan kesan yang ia akan berakhir..malah semakin merebak hari demi hari..Samalah di Malaysia,sehingga kini..sudah 4 orang meninggal meninggal dunia akibat virus H1N1..manakala ramai yang disahkan positif virus ini..

Agak lama virus ini tersebar,baru aku terasa ingin menulis tentangnya..bukan apa,yang terlihat di mata mungkin bukan yang sebenarnya..tak nampak pun yang isu tentang virus ni akan surut..

Alhamdulillah, belum ada antara anggota keluargaku yang disahkan positif..bukan meminta,tapi berharap yang tiada seorang pun akan dijangkiti..maklum sajalah,sekolah dan tempat awam adalah tempat yang berisiko..sebab..bergaul dengan ramai orang..

Hospital pun sekarang ni..ditutup, kerana ada sudah yang di jangkiti malah dikuarantin..jadi,ramai yang takut nak buat rawatan ke hospital..

Mm..panjang membebel..bukan ada yang nak baca pun..mungkin ramai yang tak sedar dan sambil lewa dengan langkah-langkah pencegahan yang diberikan kerajaan..dah terjangkit nanti,baru la sibuk-sibuk itulah inilah..Agaknya ini sikap masyarakat..(tak semua,tapi kebanyakan)

Semoga virus in dapat dicegah secepat mungkin..Amin..

ZM: Yang ada tanda-tanda tu..cepat-cepat buat check up..
Thursday, July 09, 2009 0 530 Pendapat

LoLa

Assalammualaikum..

Sengaja tidak menambah entri untuk beberapa hari..bukan ketandusan idea atau tiada apa yang ingin dibicarakan..cuma untuk mengelakkan pembaca boring..termasuk juga diri aku sendiri..

Lagipun..agak busy..terkejar sana sini..ibaratkan tak cukup 24 jam sehari..

Namun hari ini aku agak lapang..jadi aku ingin berkongsi cerita tentang seekor kucing..kucing ni nama dia LOLA..aku pun tak pasti asal usul nama tu..apa yang pasti..dia ni seekor kucing Parsi berbulu panjang..bulu dia warna krim..(kalau tak silap)..baru berusia 2 bulan time dia dibeli..cute sangat..tapi penakut..maklum la..selama ni dia hidup dalam kurungan..tiba-tiba je kena bawa pulang dan hidup dalam rumah..




bagi aku dia ni agak berbeza daripada kucing-kucing lain..ya la..yang lain tu hidup dalam rumah je..yang ni kena jaga baik punya..


ni lah gambar dia..hobi dia ni main kat penyapu lidi..selalunya kucing lain akan lari bila ternampak penyapu (kucing kat umah aku la)..tapi dia ni,dia akan kejar dan bermain dengan penyapu tu..


Lagi satu..dia ni suka sangat duduk dalam besen/kotak..bila dia duduk dalam tu,dia start la bermain-main dalam benda tu..lama-lama (bila dia dah rasa bosan kot)..dia akan tinggalkan kotak tu dan cari permainan baru..(dia tak tinggalkan macam tu je..dia mesti akan buang air dalam kotak/besen tu)



Dia ni gak..kalau dia bermain atau berlari-lari..dia suka sangat buka mulut dan jelir kan lidah dia..(dia sangka dia tu anjing kot)..bila dia dah bosan..dia akan kejar budak-budak kecik dan takutkan diorang..sampai ada yang lari dan nangis..tapi yang bestnya..dia tak pandai nak turun kat tanah..takde la masalah takut dia ni merayau ke pape..


tapi beberapa hari ni dia dah start pijak tanah..da dah pandai dah..sape yang ajar pun aku tak tau la.. tapi memang r..kucing macam dia ni perlukan penjagaan rapi..kotor sikit tak boleh..basah sikit tak boleh..bunyi bising takut..makan ikan tak pandai..



tapi dia ni pandai..bila dia lapar..dia akan datang kat aku..manja-manja la konon..tau dah dia lapar..bila dia takut lak..dia akan naik atas pangkuan dan start r nak jilat muka la..kening la..rimas gak kadang-kadang.. tapi sebab dia comel takde pun orang peduli dia ni mengada-ada..hehe..then satu lagi..dia amat takut dengan stranger..macam la dia kenal sangat orang yang jaga dia..


Cukuplah dulu entri kali ini..lain kali aku kongsi pasal benda lain lak..kambing ke..musang ke..harimau ke..ular lidi ke..hehe..aku gurau je..

ZM: Sentiasa ada parut kat tangan akibat cakaran maut LOLA.

Friday, July 03, 2009 0 530 Pendapat

Ingin Lagi Cantik dan Menawan?

Mungkin pada sepasang matanya yang hening yang selalu menjeling tajam atau yang kadang kala malu-malu memberikan kerlingan manja. Boleh jadi pada bibirnya yang tak jemu-jemu menyerlahkan senyuman manis, atau yang sekali-sekala memberikan kucupan mesra di dahi umi juga, ayah, suami dan pipi munggil anak-anak. Atau mungkin juga pada hilai tawanya yang gemersik dan suara manjanya yang boleh melembut sekaligus melembutkan perasaan.

Sejuta perkataan belum cukup untuk menceritakan kecantikan perempuan. Sejuta malah berjuta-juta kali ganda perkataan pun masih belum cukup untuk mendefinisikan tentang keindahan perempuan. Kitalah perempuan itu. Panjatkan kesyukuran kehadrat Tuhan kerana menjadikan kita perempuan dan memberikan keindahan-keindahan itu. Namun, betapa pun dijaga, dipelihara, dibelai dan ditatap di hadapan cermin saban waktu, tiba masanya segalanya akan pergi jua. Wajah akan suram, mata akan kelam. Satu sahaja yang tidak akan dimamah usia, sifat keperempuanan yang dipupuk dengan iman dan ibadah


Anda ingin lebih cantik dan menarik??

# Jadikanlah Ghadhdul Bashar (menundukkan pandangan) sebagai "hiasan mata" anda, nescaya akan semakin bening dan jernih.

#
Oleskan "lipstik kejujuran" pada bibir anda, nescaya akan semakin manis.

#
Gunakanlah "pemerah pipi" anda dengan kosmetik yang terbuat dari rasa malu yang dibuat dari salon Iman.

#
Pakailah "sabun Istighfar" yang menghilangkan semua dosa dan kesalahan yang anda lakukan.

# Rawatlah rambut anda dengan "Selendang Islami" yang akan menghilangkan kelemumur pandangan lelaki yang merbahayakan.

#
Hiasilah kedua tangan anda dengan gelang Tawadhu' dan jari-jari anda dengan cincin Ukhuwwah.

# Sebaik-baiknya kalung anda adalah kalung "kesucian".

# Bedaklah wajah anda dengan "air Wudhu" nescaya akan bercahaya di akhirat.

ZM: Ramai yang fokus kepada kecantikan zahir yang fana'..
Thursday, July 02, 2009 0 530 Pendapat

Sendirian di dalam Gelap

Assalammualaikum..agak lama menyepi..sengaja aku tidak menyentuh keyboard ini..fikiran agak terganggu..

Sebenarnya..aku 'kehilangan' diri aku..rasa diri ini macam hidup di dalam gelap..dalam pencarianku aku kehilangan inspirasi apabila 'ia' mengecewakan aku..ye la kan..bila 'something' yang buat kita kuat dan tabah untuk hadapai dugaan hidup,tiba-tiba 'ia' yang mengecewakan kita..rasanya memang amat menyakitkan..ibarat..sudah jatuh ditimpa tangga..


Rasa macam dunia ni gelap gelita..dah tak ada kekuatan untuk meneruskan kehidupan..


Namun..Dia masih ada..takkan melupakanNya..Dia juga tidak pernah melupai hambaNya..mungkin ini ujian..atau mungkin balasan atas kealpaan padaNya..selepas sebulan dalam pencarian..akhirnya aku menemui kekuatan ku kembali..benarlah kata orang, ujian menjadikan kita tabah dan meningkatkan darjat seorang hamba di sisinya..



'Inspirasi' itu?
kini..aku cuba menerimanya kembali sebagai inspirasi..namun perasaan berubah sedikit..mungkin kerana masih tidak dapat melupakan apa yang berlaku..atau mungkin sama sekali tidak menduga perkara yang berlaku..
kini aku beransur pulih..pulih dari kekecewaan dan semakin kuat untuk membina kehidupan..pada inspirasi aku..terima kasih kerana mengecewakan aku..jika tidak..aku tidak akan sekuat sekarang..

ZM: Lonely..im so lonely..i have nobody..for my own..
Thursday, June 25, 2009 0 530 Pendapat

Saat Terakhir - ST12

Tak pernah terfikir olehku
Tak sedikitpun ku bayangkan
Kau akan pergi
Tinggalkan ku sendiri

Begitu sulit ku bayangkan
Begitu sakit ku rasakan
Kau akan pergi
Tinggalkan ku sendiri

c/o

Dibawah batu nisan kini kau telah sandarkan
kasih sayang kamu begitu dalam
Sungguh ku tak sanggup ini terjadi
Kerna ku sangat cinta

Inilah saat terakhirku melihat kamu
Jatuh air mataku menangis pilu
Hanya mampu ucapkan
Selamat jalan kasih

Satu jam saja ku telah bisa
Cintai kamu dihatiku
Namun bagiku melupakanmu
Butuh waktuku seumur hidupku

Satu jam saja ku telah bisa
Sayangi kamu Di hatiku
Namun bagiku melupaknmu
Butuh waktuku seumur hidupku



ZM: Dedicated for someone..
Saturday, May 23, 2009 0 530 Pendapat

X-Men Origin:Wolverine



Citer ni mungkin dah lama keluar..aku pun dah lama tengok tapi kali ni baru berkesempatan untuk menulis tentangnya..

cerita ni mengisahkan tentang Logan ataupun nama sebenarnya, Jimmy. Time dia kecil dia dah tahu dia tu mutan yang ada 'tulang lebih' kat celah-celah jari dia..dia ada adik, name dia sabretooth..diorang berdua ni adalah mutan yang ada kuasa untuk pulihkan diri mereka sendiri (kira tak boleh mati la)..pastu si Jimmy ni ada special girlfriend yang dia sayang sangat..

Bila diorang dah besar, diorang ikut satu kumpulan mutan yang dibentuk oleh seorang jeneral bernama William Stryker. Dia mnggunakan mutan-mutan ni untuk berperang dan membunuh..

Pada suatu hari, Jimmy dah tak nak ikut dengan kumpulan tu lagi sebab dia dah tak nak bunuh orang..dia cuba untuk lari..jeneral tersebut suruh dia jalani satu proses untuk jadikan dia kebal dan lagi hebat dengan tujuan akan menggunakan si jimmy ni untuk kepentingannya..dia tidak mahu dan diugut yang kekasihnya akan dibunuh..

Di masa yang lain, adiknya berpakat dengan jeneral tersebut supaya dia mau menjalani proses penambahan adamantium dalam tubuhnya..tuuan si adik adalah supaya abangnya menjadi lebih hebat dan tak dapat di tewaskan..bukan untuk jeneral tersebut..jadi dia pun berpura-pura membunuh kekasih abangnya..

Si jimmy pun tertipu, dia sangka GF dia tu dah mati..jadi dia pun setuju la untuk jalani proses tu, untuk membalas dendam dengan adiknya yang 'disyaki' membunuh GF kesayangannya..

Semasa dia sedang menjalani proses tersebut, dia terdengar yang memorinya akan dipadam..dia mengamuk la..ye la kan,siapa yang nak memori dia kena padam..dia bunuh semua pekerja yang terlibat dan lari keluar..

Memang cool betul la bila dia ada senjata macam tu..dah la aku ni memang peminat setia cerita X-Men ni..kira dia ni tak boleh kalah la..banyak scene menarik dalam cerita ni..

antaranya..time Logan tewaskan helikopter yang buru dia dengan terpedo dan beberapa orang askar yang ingin membunuhnya..sama juga masa dia lawan dengan mutan ciptaan Stryker yang mempunya semua kuasa mutan..dia bergabung dengan adiknya untuk menewaskan mutan tersebut dan apabila dia hampir jatuh akibat runtuhan bangunan,Gambit datang menolongnya..

Tetapi,langit tidak selalu cerah..GFnya mati akibat terkena tembakan pada awalnya dan dia terkena tembakan adamantium dari Stryker menyebabkannya hilang ingatan..di situlah dia mula mencari identitinya sebagai Logan atau Wolverine

ZM: Memang minat siri x-men sejak dari dulu lagi..
Tuesday, May 19, 2009 0 530 Pendapat

Akan kembali

agak lama menyepi..buat masa ini..aku agak busy..macam-macam kena buat..tapi nanti aku akan sambung jurnal aku dalam blog ini..nantikan kemunculannya! ehehe...
Sunday, May 10, 2009 0 530 Pendapat

Hari Terbuka BN 14 PGA

Assalammualaikum..

semalam..berlangsung Majlis Penutupan Hari Polis yang ke-202..so,Pasukan Gerakan Am (PGA) batallion 14 Tawau menganjurkan Hari Terbuka bersempena hari Polis tu..

Selain itu juga, bersempena dengan hari terbua tersebut, orang awam dijemput untuk membuka gerai dan menjual apa-apa pun yang mereka inginkan selagi tidak melanggar garis panduan yang diberikan..Salah satu daripada gerai itu adalah kami..kami menjual pakaian, dan makanan..

Apa yang ingin aku kongsi,bukan pasal apa yang kami jual..tetapi program yang dilaksanakan sempena Hari terbuka tersebut..

Seawal pukul 8 pagi acara telah dimulakan..iaitu pameran motor besar daripada Kelab pemilik Motor Besar Tawau, salah seorang yang terlibat adalah pakcik aku..ini la antara motor-motor itu..siap boleh ambil gambar dan posing atas motor lagi..walaupun bukan motor sendiri..hehe..

Kemudian, disusuli dengan pameran peralatan yang digunakan oleh PGA ketika bertugas..Ini yang paling menarik perhatian aku..ye la..bukan selalu dapat tengok senjata dan peralatan lain..

Antara peralatan yang dipamerkan adalah pistol jenis Revolver (ala, yang James Bond pakai zaman muda-muda dulu tu..) tahun 1973 sehinggalah yang terbaru, Auto Compact tahun 2009. M-16 berbagai jenis dan juga pelbagai jenis Machine Gun (sempat jugak ambil gambar ..huhu..)

Tidak lupa juga peralatan menyelam (kira operasi dalam air la)..betul-betul banyak ilmu yang kau dapat kat sini..ye la,selama ni cuma tengok dari jauh je,bukan mendalami..

Malam pula berlangsung pertandingan live band dan Battle of the band, selain persembahan poco-Poco Sabah dan Shuffle dari anak-anak polis semuda 4 tahun..juga tidak dilupakan, persembahan tarian sumazau dari 10 orang kanak-kanak yang kesemuanya anak-anak polis.. Majlis diakhiri dengan penyampaian hadiah dan cabutan bertuah..

ZM: Panas yang berbahang..teringat time PLKN dulu..

Wednesday, April 29, 2009 0 530 Pendapat

Lemon Tree-Fools Garden

I'm sitting here in a boring room
It's just another rainy Sunday afternoon
I'm wasting my time, I got nothing to do
I'm hanging around, I'm waiting for you
But nothing ever happens -- and I wonder

I'm driving around in my car
I'm driving too fast, I'm driving too far
I'd like to change my point of view
I feel so lonely, I'm waiting for you
But nothing ever happens, and I wonder

(Chorus)
I wonder how, I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon tree
I'm turning my head up and down
I'm turning, turning, turning, turning, turning around
And all that I can see is just a yellow (another) lemon tree

La, la da dee da, etc.

I'm sitting here, I miss the power
I'd like to go out taking a shower
But there's a heavy cloud inside my head
I feel so tired, put myself into bed
Where nothing ever happens -- and I wonder

Isolation is not good for me
Isolation -- I don't want to sit on a lemon tree
I'm stepping around in a desert of joy
Baby anyhow I'll get another toy
And everything will happen -- and you'll wonder

Repeat Chorus

And I wonder, wonder
I wonder how I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue, blue sky

And all that I can see
And all that I can see (dit dit dit)
And all that I can see is just a yellow lemon tree
Tuesday, April 28, 2009 0 530 Pendapat

The Unborn


Assalammualaikum..semoga hari ini lebih baik dari semalam..amin..

sekadar review..hari ahad lepas, aku menonton satu cerita menarik di pawagam..namun aku bukan pergi berseorangan ataupun bersama teman lelaki..cuma beberapa orang kawan yang telah bertahun tidak berjumpa..dipendekkan cerita..mulanya kami ingin menonton 'fast & farious 4', namun atas permintaan majoriti, kami membuat keputusan untuk menonton 'the unborn'..satu cerita seram..satu cerita dari barat.


Ceritanya begini:-

seorang wanita bersiar-siar dan tiba-tiba dia terjumpa satu daripada sepasang sarung tangan ditengah jalan..apabila dia menoleh,dia melihat seorang kanak-kanak yang dikenalinya berada di belakang tanpa memakai sarung tanga pada tangan kanannya..dia menoleh lagi dan mendapati seekor anjing yang memakai topeng..dan kemudian topeng tersebut di tinggalkan di kawasan lapang..apabila dia mendekati dan menggali tanah..tiba-tiba dia tergali satu jasad bayi yang meninggal dunia sebelum sempat di lahirkan..

dia sebenarnya bekerja sebagai penjaga kanak-kanak di sebuah rumah jirannya..pada suatu hari, dia mendapati yang abang kepada bayi yang dijaganya mengajar adiknya melihat cermin..apabila dia bertanya..budak lelaki itu memukulnya dan berkata "Jomby wants to be born"

beberapa hari selepas itu..pelbagai kisah seram dialami wanita tersebut dan sehingga akhirnya dia menemui jawapannya.. sebenarnya..dia dilahirkan kembar..begitu juga ibu dan neneknya..bagaimanapun.. datuknya (kembar kepada neneknya) mati dan kemudian satu roh lain menghuni jasad datuknya..kemudian..ia ingin berpindah kepada anak yang dikandung ibunya (abang kembarnya) dan menyebabkan abang kembarnya mati sebelum dilahirkan..dan juga menjadi punca ibunya membunuh diri..akibat tekanan dan gangguan makhluk tersebut..

kemudian, makhluk tersebut menganngunya setiap hari..satu demi satu kawan yang cuba membantunya dibunuh oleh makhluk tersebut..termasuklah neneknya..

dia cuba mendapatkan bantuan dari seorang paderi yahudi dan upacara menghalau makhluk tersebut pun dijalankan..peristiwa menyeramkan berlaku lagi dan semakin ramai yang menjadi mangsa makhluk tersebut..

pengakhirannya..makhluk tersebut berjaya ditewaskan dan dia mendapat jawapan..mengapa baru sekarang makhluk tersebut menganggunya..rupa-rupanya dia mengandung bayi kembar..

ZM:tak faham sebenarnya cerita ni..
Monday, April 20, 2009 0 530 Pendapat

Kelebihan Di sebalik BISMILLAH

Mukjizat di sebalik BISMILLAH BISMILLAH adalah sebutan/nama sin gkat dari lafaz ' BISMILLAHIR ROHMAANIR ROHIIM ' yang bermaksud ' Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. ' KELEBIHAN-KELEBIHAN BISMILLAH
1. Yang pertama ditulis Qalam adalah BISMILLAH. Maka apabila kamu menulis sesuatu, maka tulislah BISMILLAH pada awalnya kerana BISMILLAH tertulis pada setiap wahyu yang Allah turunkan kepada Jibrail.
2. 'BISMILLAH untukmu dan umahmu, suruhlah mereka apabila memohon sesuatu dengan BISMILLAH. Aku tidak akan meninggalkannya sekejap mata pun sejak BISMILLAH diturunkan kepada Adam. ' (Hadith Qudsi)
3. Tatkala BISMILLAH diturunkan ke dunia, maka semua awan berlari ke arah barat, angin terdiam, air laut bergelora, mendengarkan seluruh binatang dan terlempar semua syaitan.
4. Demi Allah dan keagunganNya, tidaklah BISMILLAH itu dibacakan pada orang sa kit melainkan menjadi ubat untuknya dan tidaklah BISMILLAH dibacakan di atas sesuatu melainkan Allah beri berkat ke atasnya.
5. Barangsiapa yang ingin hidup bahagia dan mati syahid, maka bacalah BISMILLAH setiap kali memulakan sesuatu perkara yang baik.
6. Jumlah huruf dalam BSMILLAH ada 19 huruf dan malaikat penjaga neraka ada 19 ( QS.AL Muddatsir:30) .Ibnu Mas ' ud berkata: ' Sesiapa yang ingin Allah selamatkan dari 19 malaikat neraka maka bacalah BISMILLAH 19 kali setiap hari. '
7. Tiap huruf BISMILLAH ada JUNNAH (penjaga/khadam) hingga tiap huruf berkata, ' Siapa yang membaca BISMILLAH maka kamilah kekuatannya dan kamilah kehebatannya. '
8. Barangsiapa yang memuliakan tulisan BISMILLAH nescaya Allah akan mengangkat namanya di syurga yang sangat tinggi dan diampunkan segala dosa kedua orang tuanya.
9. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH maka akan bertasbihlah segala gunung kepadanya.
10. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, maka akan terpelihara dari gangguan syaitan, kecurian dan kebakaran, maut mendadak dan bala.
11. Barangsiapa yang membaca BISMILLAH sebanyak 50 kali di hadapan orang yang zalim, hinalah dan masuk ketakutan dalam hati si zalim serta naiklah keberanian dan kehebatan kepada si pembaca.
Saturday, April 18, 2009 0 530 Pendapat

Kawan, teman atau SAHABAT



Assalammualaikum..

Alhamdulillah..masih diberikan peluang untuk menambah entri dalam blog usang ini..hari ini aku ingin berbicara sedikit tentang kawan, teman dan sahabat..

bila kita berbicara tentang kawan,teman dan sahabat..di fikiran kita terbayang orang yang rapat dengan kita..teman atau kawan adalag sama..mungkin dari segi perkataan agak berbeza..namun...ia mempunya makna yang serupa..begitu juga dengan sahabat..merujuk pada kamus dewan versi terkini..sahabat juga seerti dengan kawan atau teman..tetapi dalam kehidupan sebenar..ianya cukup berbeza..

Tidak semua kawan itu sahabat, tapi..semua sahabat itu kawan..mengapa? Orang yang hanya rela menjadi kawan tidak sanggup untuk menjadi sahabat..manakala..sahabat secara automatik akan menjadi kawan..

Ada satu cerita yang saya ubah sedikit..

KAWAN dan SAHABAT sedang berjalan-jalan di tepi hutan..mereka kehausan..semasa berehat di bawah pokok..SAHABAT pergi ke tepi sungai dan membawa air untuk KAWAN sehinggalah hilang rasa dahaga..mereka meneruskan perjalanan..Tiba-tiba, mereka terserempak dengan seekor harimau..KAWAN terus lari dan membiarkan SAHABAT terkial-kial berusaha menyelamatkan dirinya..mengapa seperti itu?

Ini kerana..KAWAN belum bersedia untuk berkorban untuk SAHABAT..manakala SAHABAT pula akn berusaha untuk membantu si KAWAN..

Begitulah kehidupan..kita mungkin ramai kawan..namun dalam semua kawan itu..adakah mereka sahabat?

kawan ketawa mudah di cari..kawan menangis yang paling sukar..bila kita senang..ramai yang ingin berkawan dengan kita..bila tiba waktu susah..semua entah ke mana hilangnya..Paling penting..tanya diri kita..adakah kita ini sahabat atau kawan semata-mata..Tepuk dada..tanya diri..

cukuplah dulu entri untuk kali ini..insyaAllah..akan ditambah dari semasa ke semasa..

Wassalam..

ZM:Cukup kenal..mana KAWAN dan mana SAHABAT..
Monday, April 13, 2009 1 530 Pendapat

Hikmah Dari Ujian Ilahi


Asalammualaikum..


hari ni tak berapa sihat..demam..mungkin kerana cuaca yang tidak menentu..atau pun mungkin kerana duduk 8 jam dibawah air-cond setiap hari..maklumlah..suasana bekerja..dulu kat kolej pun,banyak kali juga aku demam..tapi tak mengapa..demam tu tandanya Allah masih menyayangiku lagi..Dia masih mengingati aku..Alhamdulillah..


Apa yang aku pasti ini ujian daripadaNya..supaya aku lebih tabah menghadapi kehidupan ini..Ia juga mengingatkan aku supaya tidak mudah lupa padaNya..Alhamdulillah...


Sebenarnya..aku cuba mengelakkan diri dari menambah entri yang 'entah apa-apa'..jadi hari ini aku ingin berbicara sedikit tentang ujian..atau apa-apa pun yang sama makna dengannya..


setiap hari kita diuji olehNya..kadangkala ujian yang serupa..kadangkala ujian yang berbeza..namun tak semua daripada hambaNya menerima ujianNya dengan hati yang terbuka..andaikata boleh memilih,ramai yang kan memilih untuk tidak diuji..


namun,kita tidak sedar,sebenarnya ujian itu yang menjadikan kita kuat..bagaimana ini boleh terjadi?neutralnya..manusia adlah insan yang lemah..kita adalah hamba..Asasnya kita adalah seorang bayi yang tak mampu melakukan apa-apa pun tanpa bantuan..semasa kecil,kita belajar untuk bertatih..berulangkali kita jatuh..itu adalah ujian..bagaimanapun,kita terus bangun dan melangkah walaupun kita terjatuh..bukankah itu kekuatan?


Allah tahu aqkan kemampuan hambanya..Dia tidak akan membebankan hambaNya dengan sesuatu yang tidak mampu ditanggung oleh mereka..Dia cuma ingin mengajar kita menghadapi kehidupan dengan kekuatan dan belajar dari kesilapan..


Buka Mata Buka Minda..Lihat dengan Mata hati

renung-renungkan!!


ZM: Pernah mendapat ujian yang paling besar dalam Hidup..Kehilangan 2 Orang yang tersayang..then,rumah terbakar..namun semuanya ada hikmah..
Sunday, April 12, 2009 0 530 Pendapat

8 Semester di IIC

Asalammualaikum..
Alhamdulillah..hari ini tidak terlalu sibuk dengan urusan dunia..walaupun ada kerja..tapi tidaklah terlalu banyak seperti hari-hari biasa..so,hari ni ada masa untuk menambah entri dalam blog ni..

hari ini aku nak berkongsi tentang kenangan di IIC (International Islamic College) dimana aku menghabiskan 2 tahun setengah untuk memperolehi segulung diploma (ye ke?)..Tapi aku nak cerita tentang Lecturers yang mengajar aku & subjek-subjek yang aku ambil di sana selama 8 semester..(masih ingat lagi tau!)

Semester 1
-English Level 1 (Ms. Nathirah)
-English Level 2 (Mr. Hashim Ghani)

Semester 2
-Intro. to Islamic Education (ms. Asma' Othman/Skg dah jadi Mdm. Asma')
-English Level 3/Advance English 1 (Ms. Aimi-Sir Fazil)
-Pengenalan Bahasa melayu Pra-Sekolah (Ms Nabilah)
-Early Numeracy for young children (Ms. Rajwani)
-Intro. to history & Philosophy in Early Childhood Education(Ms. Hasniah)
-Am I Good Muslim (Mdm. Wan Zainirah)

Semester 3
-Islamic Studies (Mdm.Wan Zainirah)
-Intro. to Child Development(Mr. Fatah)
-Intro. to Arabic Language (Ust. Fahed Mar Omar)

Semester 4
-Intro. to Curriculum for Pre-school children (Mdm. Nurul Aidil )
-Intro. to Islamic Early Childhood Education (Mdm. Cik Puan Nurul Hani)
-Intro. to Childcare, health and Nutrition & Learning in Young Children(Mdm. Gee)
-Islamic Ethics (Ms. Haslina)
-Professional Muslim:to be or not to be (ms. Rajwani-Mdm. Gee)

Semester 5
-Malaysian Studies (Mr. kamarul Shahrizat/Mr.K-Bukan datuk K tau!)
-Early Literacy for Children & Early Environmental Science for Children (Mr. Abd.Fatah)
-Understanding Child Behavior (Mr. Husammuddin)
-Fardhu 'Ain (Ms. Jaslinda-Mdm Ratna-Mr. Fatah-Ms. Rajwani)
-Concept of Islamic Belief (Mdm. Wan Zainirah)
-Virtues vs Vices (Mr.K)

Semester 6
-Parental Involvement In Childhood Education(Mdm Asma')
-Intro to. Pre-School Arabic (Mdm. Syadiah)
-Intro. to Pre-School English (ms/Mdm Fadhilah)


Semester 7
-Art & Craft ( Mdm. Gee)
-Intro. to IT (Lupa r nama dia)
-Intro. to Special Needs in Education (Mdm. Fairuz Ain bt. Harun)
-Young Muslim Practical Life Exercises (mdm. Arlina)
-First Aid Course (Ms./Mdm Nadia Natrah bt Hamdan)
-Managing A Pre-School (Mdm. Puteri Azlian)
-Advance English 2 ( lupa dah nama lecturer tu..huhu..)
-The Junior Apprentice (Ms.Ehsan- Mdm. Nadia)

Semester 8
-Industrial Training (ACAD Supervisor,Mdm Aidil & Mdm Gee)
-Ibadah Camp


Akhirnya tamatlah pembelajaranku di IIC..Ini saja apa yang aku ambil selama 2 tahun 8 bulan tu..walaupun kini aku berstatus Graduated student..aku masih juga sebahagian daripadanya..banyak kenangan aku selama tempoh tersebut..tapi aku akan cerita di lain waktu..sampai sini dulu buat masa ini..Wassalam..

Ziel: masih lagi mengelak dari 'entri ntah apa-apa la'
Tuesday, April 07, 2009 0 530 Pendapat

Pokok Mangga Penuh Kontroversi


salam..

hari ni nak berkongsi satu lagi entri menarik..mungkin apabila membaca tajuk di atas,anda tertanya-tanya..apa sebabnya pokok mangga tersebut penuh 'kontroversi'?

Alkisahnya bermula..ada seorang hamba Allah menanam biji benih mangga/mempelam dibawah panas terik..dia sendiri tidak tahu bahawa benih yang ditanamnya itu bakal menimbulkan kontroversi satu hari nanti..dia menjaga benih mangga tersebut dengan sepenuh hati dan berharap yang apabila benih tu membesar..ia akan memberi manfaat kepada manusia..


kemudian..hari demi hari berlalu..tahun demi tahun..biji benih tersebut membesar dan menjadi sepohon pokok yang kukuh dan tak tumbang dek taufan..tapi malangnya..tuan yang membesarkannya..terlebih dahulu dipanggil Ilahi..namun kini pokok tersebut tidak memerlukan tuannya..ia kini boleh berdikari dan hidup sendiri dengan izin Allah S.W.T..


apa yang menjadi kontroversi..pokok tersebut lain dari yang lain..bukan kerana ia ada penyakit down sindrom..atau apa pun yang membuatkannya menjadi pelik..tapi tahap kesuburannya..pokok ini membesar menjadi pokok yang sihat..walaupun tanpa jagaan tuannya..ia membesar dan terus membesar sehinggalah pada satu tahap dimana telah sampai usia matangnya sebagai sepohon pokok..barulah ia berhenti membesar..


kemudian..ia menghasilkan buah yang amat lazat sekali (menurut penduduk sekitar)..buah mangga dihasikannya berbeza rasanya dengan buah mangga yang terdapat ditempat lain..manakala sesiapa yang memankan buah dari pokok tersebut dipercayai tidak akan mudah diserang penyakit..

pelbagai andaian dibuat..ada yang mengatakan pokok tersebut mempunyai 'penunggu' atau 'penjaga' setelah kematian tuan empunya..dan pelbagai lagi andaian pelik masyarakat..ia akhirnya mencetuskan 'kontroversi' dikalangan masyarakat..

kemudian, beberapa orang bijak pandai..datang untuk mengkaji apa yang menyebabkan pokok tersebut lebih besar dan subur daripada pokok mangga yang biasa..setelah beberapa lama..akhirnya..mereka menemui jawapannya..


nak tau jawapannya?


sebenarnya..pokok tersebut ditanam betul-betul di tengah-tengah kawasan perkuburan..apa yang kita tau..akar pokok akan menjalar dan mencari segala khasiat dan nutrien dibawah tanah..jadi..apa yang membuatnya lebih subur dan sihat? anda fikirlah sendiri!


macam mana?best tak cerita ni?


ZM: Sangat suka buah mangga..sampai kena sengat lebah pun tak perasan!
Monday, April 06, 2009 0 530 Pendapat

Akhirnya 'bebas'



salam..tergerak tangan untuk menambah satu lagi entri dalam blog usang ini..

semalam..13 tahanan ISA dibebaskan..Gembira buat kaum keluarga mereka..mereka ialah..dua peguam Hindraf,seorang ahli Jemaah Islamiyah (JI), 7 ahli Darul Islam dan bakinya adalah warga myanmar yang memalsukan dokumen perjalanan..

bukan itu isu utamanya..tapi apa yang ingin aku perkatakan disini cuma salah seorang..atau mungkin dua orang daripada mereka..tapi bukan apa yang mereka lakukan atau apa yang terjadi..ianya tentang peribadi..tidak ada sangkut paut dengan ISA ataupun politik..

Dua daripada mereka..Mohd. Nazri Dollah dan En. Mohd. Arsyad Patagari adalah orang yang aku kenal..mereka adalah bekas tenagan pengajar di sekolah lamaku..

Tapi aku ingin berkongsi sedikit cerita tentang En.Mohd. Nazri Dollah atau lebih dikenali dengan panggilan Ust.Nazri..

kami mula mengenalinya ketika berada di tingkatan satu..waktu itu..kami kehilangan guru bahasa Arab kami yang berpindah ke sekolah lain..Ust. Nazri datang dan mengajar subjek tersebut..Cara pengajarannya amat menarik perhatian kami..kami belajar dalam keadaan santai tanpa sedikit pun tekanan dalam subjek tersebut (tapi tak semua la)..

itu pertama kali dia mengajar kami..time kami di tingkatan 2 dan 3, dia tidak lagi mengajar kami..kerana ada guru baru yang menggantinya..lagipun dia adalah guru yang mengajar tingkatan 4 dan 5,dalam subjek Agama Islam dan Sains..

namun,walaupun tidak mengajar kami,dia masih mengingati kami..wajah setiap daripada kami yang seramai 30 orang..dia tetap akan menegur dan bertanya beberapa soalan dalam bahasa Arab jika terserempak dengan kami..Senyuman tidak pernah lekang dari bibirnya..wajahnya bercahaya..mempamerkan keimanan di dada..

kemudian..kami memasuki tingkatan 4..di situ,tanpa disangka-sangka..dia menjadi guru kelas kami,4 sc 1..yang lucunya..rata-rata daripada kami mengharapkan dia menjadi guru kelas kami..dan..akhirnya..tekaan kami betul..

kami bersyukur..kerana..bukan apa..kami amat menyanjunginya sebagai seorang guru..selain sebagai guru kelas..dia juga mengajar kami subjek agama islam..Walaupun cuma itu tanggungjawabnya, tapi ilmu yang dimilikinya lebih sebagai ustaz..dia juga menjadi sumber rujukan kami dalam subjek-subjek yang lain..contohnya,matematik,kimia,fizik,sejarah dan yang lain-lain..

selain daripada itu..dia juga merupakan 'kounselor' kami..setiap dari kami yang mempunyai masalah berkaitan agama ataupun peribadi..lebih sedia berjumpa dengannya untuk meminta nasihat ataupun pandangan..

dia juga merangsang kami untuk berubah..termasuk aku..jujur,kami akui..sebelum ini kebanyakan kami adalah dari keluarga yang 'biasa-biasa' dalam soal agama..malah ada yang terlalu sedikit pengetahuan tentang agama..namun,atas nasihat dan bimbingannya..serta tidak lupa Hidayah dari ILAHI, kami berubah sedikit-demi sedikit..sehingga kini..ramai kawan-kawan aku yang sebelum ini 'biasa-biasa' kini menjadi 'luar biasa'..

kami tidak pernah lupa apa yang dipesan dan harapannya pada kami..dia menganggap kami seperti anak-anaknya..

dia tidak pernah melibatkan isu politik dalam pengajarannya..dia mempunya etika yang sepatutnya ada pada seorang guru..apa yang berlaku..amat mengejutkan..namun kini semuanya telah berakhir..

Bukan mengagungkan dia..dia cuma insan biasa..namun ilmu yang diberikannya kepada kami terlalu banyak dan terlalu berharga membuat kami menyanjunginya..sebagai seorang guru yang takkan kami lupakan sampai bila-bila..walaupun kini..dia telah tiada..



Dedicated to: Ust. Nazri
From Us: 4 sc 1 (2004) & 5 sc 1 (2005)
S.M.K. Kinabutan Tawau..
Friday, April 03, 2009 0 530 Pendapat

Ia Bukan Semudah yang dilihat..

Burung yang terbang membelah angkasa lahirnya dari sebiji telur..sepohon pokok yang gah berdiri dibawah mentari pula berasal dari sebiji biji benih yang kecil..Manakala seorang manusia asalnya adalah seorang bayi yang lemah dan tidak mampu berdikari..

Orang yang tidak prnah melakukan apa-apa mudah berkata apa-apa sahaja..dia melihat seseorang berlatih sukan, dia berkata “ala,setakat jaguh kampung..aku pun boleh!”
Hakikatnya dia tidak pernah melakukan apa-apa..Andai dia berlatih sukan seperti orang tersebut, barulah dia tahu betapa peritnya untuk mencapai kejayaan tersebut walaupun hanya seorang “jaguh kampung”..

seorang ahli perniagaan asalnya hanyalah seorang peniaga kedai runcit yang kemudiannya berusaha untuk mengembangkan perniagaannya sehinggalah berjaya dan dikenali ramai..begitu juga dengan seekor burung yang asalnya adalah anak burung yang lemah dan tidak mampu terbang..

kita hanya mampu melihat dan berkata “ala,aku pun boleh”..tapi kita tidak pernah untuk mencuba melakukan apa yang dilakukan oleh orang tersebut..kita tidak tahu betapa sukarnya seseorang itu untuk mencapai kejayaan yang dimilikinya sekarang..hasilnya kita cuma berkata-kata dengan fikiran sebegitu..

kita seharusnya sedar,sesuatu yang besar itu bermula dari sesuatu yang kecil..seorang bayi tidak mampu terus berdiri dan berlari saat tibanya dia dimuka bumi ini..dia perlu dipimpin, dibantu dan saat demi saat dia mampu untuk terus membesar menjadi seorang manusia..

seorang yang tidak pernah menulis buku akan berkata betapa mudahnya untuk menghasilkan sebuah buku,namun seandainya dia mencuba untuk melakukannya, dia pasti sedar bukan mudah untuk menghasilkannya..

berkata itu mudah,sebab itu ramai yang melakukannya.. namun untuk melakukannya amat sukar sekali..kerana..kita melihat apa yang ada di depan mata..bukan menggunakan mata hati..
buka mata, buka minda..

ZM: Kalau kita boleh, jangan cakap je..buktikan!
Thursday, April 02, 2009 0 530 Pendapat

Siapa Paling Malas

Pada masa dahulu, ada sebuah kampung dimana semua rakyatnya amat rajin belaka tidak ada yang malas.

Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas. Semasa perhimpunan itu,seorang lelaki mengaku "saya adalah yang paling malas"

Raja pun bertanya "apa tahap malas awak?"

Lalu jawab lelaki tersebut "kalau saya hendak makan, ada orang yang menyuapkan saya".

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi "Saya lebih malas lagi dari dia tuanku".

Raja pun bertanya kepadanya "sampai mana pulak tahap malas awak?"
maka jawabnya "Kalau saya makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan".

Maka raja pun terdiam.

Tanpa disangka-sangka datang seorang budak lelaki datang kepadanya sambil berkata :"saya adalah yang paling malas tuanku.."

Raja pun bertanya, : "bagaimana pula tahap kemalasan awak?"

budak itu pun menjawab "Nak cite pun malas!"

zm: pemalas sungguh pemalas-pemalas ini!! hehehe..
Wednesday, April 01, 2009 0 530 Pendapat

Sehari di Tanaki

Assalammualaikum..ni nak story sikit..time aku balik dari Kl hari tu..aku pergilah melancong sekejap..ke kota kinabalu..then,aku singgah sekejap ke kem Tanaki,Tambunan..

Kem ni sebenarnya kem Latihan PLKN..aku saje je jalan-jalan ke sana..cuma nak tengok keadaan kem je..then,pelatih-pelatih PLKN..rasa rindu pula kat kem aku dulu..

keadaan di sana memang sejuk..sebab kawasan tu tanah tinggi..biasa la kaawasan bukit bukau kan..tapi best juga la..aku bermalam di sana..malam memang sejuk..pakai selimut pun masih lagi sejuk..tak payah pakai air-cond or kipas..

pagi esoknya,sebelum pulang..aku sempat juga melawat kawasan tali tinggi dan kawasan kembara halangan..kebetulan lak time tu jurulatih tengah try Abselling..sempat juga aku cuba Abselling kat sana..



ni la gambar aku masa abselling tu..ni masih kat atas..jenguk sikit kat bawah..mak aii!! tingginya..buat-buat cool..malu kat Jurulatih kat situ..siapa suruh nak try..ha..ambik ko! haha..


ha..yang ni lak..time tengah turun..pergh..cuak jugak! tapi kena hadapi juga la kan..huhu..nampak macam pakar kan?tapi sebenarnya ni first time buat..sejuk tau tangan kat dalam sarung tangan tu..walaupun tak susah..and boleh hadapi,tapi nervous..sebab ramai Jurulatih kat bawah tu tengah tengok..malu la..macam ahli bomba yang nak selamatkan diri sendiri dalam kebakaran pun ada..huhu..



ni lak bila dah sampai bawah..lega rasanya..sempat lagi posing dengan Jurulatih tu..walaupun nampak belakang dia je..huhu..apa-apa pun ni satu lagi pengalaman yang best dan..kalau boleh..nak try lagi!!!

finally..pulang..lepas kena marah..hehe..siapa suruh tak dengar cakap..tapi memang best la..kalau ada kem macam ni..nak le pergi lagi..

ZM: nak pegi lagi!















Saturday, March 14, 2009 0 530 Pendapat

Islamkah Kita?

Dengan Nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Pengasih...

Bayangkan benda ini berlaku pada anda...

Suatu hari pada masa sembahyang jumaat yang di hadiri oleh lebih kurang 1,000 jemaah...tiba-tiba masuk dua orang lelaki yang menutupi seluruh tubuhnya dengan pakaian hitam..tak nampak apa cuma dua biji mata dan membawa senapang... lalu salah seorang lelaki tu bertempik

"Sesiapa yang sanggup MATI kerana ALLAH sila berdiri di tempat kamu"

Selepas mendengar amaran lelaki itu maka segeralah bertempiaran lari parajemaah itu untuk menyelamatkan diri.... daripada jumlah yang 1,000 tadi tu hanya tinggal lebih kurang 20 orang sahaja yang masih berdiri di tempat masing-masing termasuk Pak Imam tu...

Lelaki yang bertempik tadi segera membuka tutup mukanya lalu melihat ke arah Pak Imam sambil berkata:

"Ok Pak Imam, saya dah halau SEMUA yang hipokrit, sekarang bolehlah Pak Imam mulakan sembahyang Jumaat"

Lalu kedua lelaki tersebut berpaling dan meninggalkan jemaah..

Adakah anda rasa lawak dengan cerita di atas? selain terhibur anda fikirlahlah..Berapa daripada umat islam hari ini yang betul-betul Islam? adakah dengan mengucap kalimah Syahadah sudah cukup untuk membuktikan kita dalah islam?Dimana nilai-nilai kita sebagai Islam?

ZM: Cukup sedih dengan keadaan umat Islam hari ini..mudah sahaja ditindas dan dibunuh oleh orang Kafir..
 
;