Monday, December 29, 2008 0 530 Pendapat

My Mr. Perfect

Jangan keliru dengan tajuk itu..sebenarnya just nak kongsikan cerita tentang hari-hari praktikal aku je..time praktikal ni,kitorang ditugaskan untuk mencari seorang budak untuk jadi subjek untuk case study. kitorang kna observe setiap hari development budak itu dan kena buat report tentangnya.

Jadi dalam banyak-banyak student aku, aku pilih seorang budak lelaki yang berusia 5 tahun..Nama dia Mohd. Syahmi..aku pilih dia sebab aku tertarik dengan sikap dan penampilannya..(cewah,macam pilih calon suami lak!)..hehe..

dia ni suka jadi ketua dan boleh dipercayai..apa-apa pun yang di suruh,dia akan laksanakan dengan sempurna..dia juga tak nakal macam budak-budak yang lain..dia jadi ketua kalau nak baca doa makan dan doa selepas makan..kalau beratur,dia mesti akan berada di depan sekali..

kalau dia tak datang,takde orang yang akan baca doa..aku juga la yang kena pimpin diorang baca doa..
berbalik pada cerita syahmi ni,dia ni boleh dikatakan cute dan handsome juga la..lebih-lebih lagi bila dia pakai baju melayu,macam orang yang nak pergi ke majlis pernikahan..comel..

tapi dia ni pemalu sedikit dengan prempuan..terutama dengan cikgu-cikgu dia..dia tak nak bersentuhan tangan or orang pegang tangan dia..dia adalah orang yang paling mengikut arahan dan memberi 100% komitmen dalam semua aktiviti yang kami jalankan..

paling best,dia dah macam abang pada semua..dia pujuk kawan dia yang menangis dan memberi cadangan padaku tntang aktiviti yang patut kami lakukan..fikiran dia agak matang,dan aku rasa ada sedikit persamaan antara kami..aku dapat lihat diri aku semasa aku kecil..(ye ke? perasan jew!)

tapi,budak tetap budak juga..dia terkencing time tidur!! Kencing dalam seluar la maknanya..haha..peristiwa yang tak dapat aku lupakan...

nanti aku akan upload picture dia di sini..

hari jumaat lepas,dia cakap kat aku yang dia dah beli baju sekolah dan semua peralatan sekolah..baru aku sedar yang cuma tinggal seminggu lagi aku dapat tengok dia..lepas ni,dia akan masuk tadika dan ke tempat lain..dah tak jumpa lagi..apa-apa pun aku harap dia teruskan sikap dia yang baik tu sampai dia besar..

sebab lepas ni dia akan ke dunia luar,dan macam-macam lagi akan dia tempuhi..Semoga berjumpa lagi,Mr. Syahmi..

ZM: Tak jumpa dah pasni..
Sunday, December 21, 2008 0 530 Pendapat

Di mana ada kemahuan,di situ ada jalan

Lama sudah rasanya tidak ada entri di dalam blog ini..agak busy sepanjang minggu dan bulan ni..maklumlah,dah masuk arena pekerjaan..apa yang ingin saya kongsikan kali ini adalah tentang Kekurangan diri dan usaha..

setiap hari,saya menaiki bas ke tempat kerja dan setiap hari jugalah,saya terserempak dengan seorang pakcik yang buta..dia turun di tempat yang sama dengan saya..dan setiap hari akan ada seorang wanita yang akan memimpinnya sehingga ke destinasinya..

Saya pada mulanya merasa agak pelik,pakcik ini bekerja sebagai apa dan bagaimana cara dia bekerja dengan keadaannya yang seperti itu..tetapi saya tidak berkesempatan untuk bercerita dengannya kerana masing-masing sibuk untuk ke tempat kerja..

sehinggalah pada suatu hari,wanita tersebut tidak datang..pakcik itu turun dari bas berseorangan..yang amat menyedihkan saya ialah,tiada seorang pun yang simpati dam mahu memimpin pakcik tersebut ke pejabatnya..sehingga saya turun dan saya memimpinnya..

disepanjang perjalanan kami,saya bertanyakan destinasinya..dia memberitahu saya,di E2..Barulah saya tau,dia bekerja di Jabatan Zakat,Haji dan Wakaf..saya bertanya lagi beberapa perkara kepada pakcik tersebut,dia menjawab dengan ramah..dia berpesan,tak perlu hantar sampai ke destinasi,cukup ke bahagian tengah sahaja...

Selain itu,dia memberi kata-kata perangsang untuk saya..Menurutnya,dalam hidup ini kita tidak boleh terlalu bergantung dengan orang lain..Allah menciptakan manusia dengan kelebihan dan kekurangan,jadi kita gunakan kelebihan yang ada untuk menutup kekurangan diri,barulah kita jadi insan sempurna..

lagipun,kalau kita usaha..Allah pasti akan bantu kita capai apa yang kita nak..Allah tak pernah sia-siakan hambanya..

aku terfikir apa yang dikatakan pakcik itu..memang dia seorang yang kuat dan tabah,bayangkanlah setiap hari dia berseorangan ke tempat kerja dengan keadaan yang tidak dapat melihat apa-apa,fizikalnya..

Aku harap kisah ini dapat dijadikan teladan..usaha tangga kejayaan..Gambate!
Monday, December 08, 2008 0 530 Pendapat

Aidiladha


Assalammualaikum..

Lama sudah rasanya tidak menambah entri dalam blog ini..bukannya apa,cuma sebulan dua ni agak sibuk sedikit..sebab sekarang dah masuk fasa terakhir dalam course yang aku ambil ni..Industrial Training..2 bulan aku kena menjalani Praktikal,manakala yang selebihnya aku kena siapkan Business Plan..

Tapi apa yang aku ingin kongsikan disini,bukan tentang Industrial training aku..tetapi tentang Aidiladha yang kita sambut pada 8 Disember 2008, iaitu hari ini..Kita menyambutnya dalam kemeriahan dan kegembiraan,tapi berapa ramai antara kita yang sedar tentang erti sebenar Aidiladha?

Bila ditanya,apa erti Aidiladha..ramai yang menjawab..hari raya Qurban..pengorbanan..
tapi pengorbanan apa?Tak ramai yang menyedari pengorbanan apa yang dimaksudkan..
Disini,bukan nak huraikan satu persatu,sebab..kita dah lama hidup sebagai seorang muslim..
Sepatutnya kita tahu apa itu islam..dan kandungannya..

cuma sekadar renungan dan imbasan kembali terhadap Aidiladha yang kita sambut..walaupun ianya mungkin tidak semeriah Aidilfitri ,namun ianya juga merupakan hari bersejarah untuk semua umat Islam..di seluruh dunia..

Pada hari ini,umat Islam yang menunaikan Fardhu Haji di Mekah, sedang wukuf di Arafah.
Ia antara waktu yang sesuai dan mujarab untuk berdoa..

Kita pula..janganlah hanya menunggu waktu ini untuk berdoa, berdoalah selagi kita mampu..tapi perlu juga disusuli dengan usaha dan Tawakkal..

Selamat Hari Raya Aidiladha..

ZM: Selamat Hari Raya Aidiladha
Sunday, November 16, 2008 0 530 Pendapat

Cikgu Berahim dan Man Dol

Adegan 1
Cikgu Berahim sedang mengendali kelasnya dalam aktiviti sukan di padang sekolah. Seperti biasa, Cikgu Berahim akan menyuruh muridnya melakukan regangan otot. Tiba di satu bahagian, dimana murid-murid baring dan mengangkat kaki lalu menggerakkannya seperti sedang mengayuh basikal. Cikgu Berahim asyik memerhati seorang muridnya yang pada mulanya menggerakkan kakinya tiba-tiba memberhentikan kakinya. Lalu Cikgu Berahim bertanya muridnya yang bernama Man Dol, "Man, apa sebab kau berhenti ni?"
"Oh cikgu Berahim, basikal saya tengah turun bukit la cikgu, sebab tu saya berhenti.Takkan nak kayuh jugak??"

Adegan 2
Waktu sekolah telah tamat. sebelum keluar kelas, cikgu Berahim telah bertanya kepada murid-muridnya "Siapa nak masuk/pergi syurga?"
Semua murid mengangkat tangan kecuali Man Dol lalucikgu Berahim pun bertanya,"Man, kenapa awak tak nak pergi/masuk syurga?" Man Dol menjawab,"Mak saya kata lepas habis sekolah, terus balik rumah.. jangan pergi mana-mana,cikgu."

Adegan 3
cikgu Berahim sedang mengajar Bahasa Melayu dalam kelas 1 Mawar.
Cikgu Berahim: Man, boleh kamu buat ayat dengan menggunakan perkataan tepung?
Man : Itu senang saja cikgu.. ayatnya ialah.... emak sedang membuat kek didapur.
Cikgu Berahim : Mana tepungnya??
Man : Tepung kan ke dalam kek tu.... Cikgu ni tak sekolah ke??

Adegan 4
Seperti biasa, Cikgu Berahim mengajar pelajar di Sekolah Agama.Cikgu Berahim mengajar budak tahun satu. Pada hari tersebut, beliau mengajar bab"cara berwudhuk"Selepas mengajar, beliau selalu meminta muridnya bertanyakan soalan jika terdapat kemusykilan.
Cikgu Berahim: Ada sesiapa hendak bertanyakan soalan?
Tiba-tiba seorang anak muridnye mengangkat tangan, nama murid tu adalah Man Dol
Man : Ada cikgu. saya ada satu kemusykilan. Boleh tak kita ambil wudhuk dua kali?
Cikgu Berahim : Boleh, tapi kenapa sampai dua kali ambil wudhuk?
Man : Saya ambil dua kali sebab kalau saya terkentut, wudhuk lagi satu tu boleh buat spare part!
Cikgu Berahim : Allahhuakbarr! !!

Adegan 5
Satu hari di dalam kelas..
CikguBerahim: Joe, cuba terangkan apakah tugas akar pokok pisang?
Joe : Untuk mencari makanan, cikgu..
Cikgu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Ana pula. Apakah tugas batang pokok pisang?
Ana : Untuk membawa makanan yang dicari akarnya, cikgu.
Cikgu Berahim: Bagus! Sekarang giliran Man Dol pula. Apakah tugas daun pisang?
Man Dol : Untuk membungkus nasi lemak, cikgu.
Cikgu Berahim: Uii... lagi bagus... berdiri atas meja sampai habis kelas..
Saturday, November 15, 2008 0 530 Pendapat

Autograf

Nak cakap pasal autograf..hari tu aku jalan-jalan kat Times Square..

Bukan nak shopping pun,just tunggu kawan yang dah janji nak datang awal..tapi lewat 30 minit..

sambil-sambil tunggu tu,aku jalan-jalan di sekitarnya..time jalan-jalan tu aku nampak ada satu kawasan yang ada ramai orang..ada konsert kot..

Aku pergi la meninjau-ninjau tempat tu..rupanya ada satu pameran dan ada konsert kecil-kecilan..then,aku tengok ramai orang berkumpul..tau-tau,orang tengah beratur nak dapatkan autograf artis tu..

Aku tak kenal la siapa artis tu sebab aku tak minat sangat artis-artis ni..cuma seorang dua je..itu pun sebab biasa tengok dia kat TV..

Aku hairan la,kenapa orang berebut-rebut nak dapatkan autograf artis yang diorang minat..

kalau ambil gambar tu,boleh tahan lagi..tapi autograf pun nak..apa kes??

Pada pendapat aku,maybe bagus juga kalau dirang tu,pakar motivasi ke,cendikiawan ke,and apa-apa lagi lah..mungkin diorang boleh cakap yang autograf yang diorang ambil tu boleh jadikan diorang bersemangat dan berjaya dalam kehidupan..

tapi..artis??
diorang pun manusia biasa macam kita..jadi terkenal sebab menyanyi,berlakon..banyak dapat publisiti..Sorry la,aku bukan nak blame golongan artis ni,cuma ini pendapat aku..

sebagai seorang manusia..it is better if we do something that can give us benefit..daripada buat benda yang sia-sia..beratur panjang sekadar nak dapatkan autograf..

lepas tu,dua tiga hari..buang..tak pun,terbang dek angin..tak pun,bagi kat adik.."decorate"autograf tu..

Sendiri mau ingat la!

ZM: Pernah sign autograf untuk diri sendiri time isi borang =)
Thursday, November 13, 2008 0 530 Pendapat

3 paper dalam satu hari?



Hmm..sebenarnya banyak yang aku nak ceritakan..tapi agak sibuk..maklum sajalah,sekarang ni minggu peperiksaan di kolej aku..semua pelajar IIC dah jadi budak baik..pergi mana-mana pun bawa buku..almaklumlah,kejap lagi ada paper..mesti nak study..

sekarang ni cuma nak ceritakan suasana peperiksaan di IIC..macam-macam ragam dapat dilihat..pakaian,jangan cakaplah..pelbagai style ada..ada yang pakai jeans,ada yang yang pakai selendang..tudung lilit sana,lilit sini..biasa la tu..

Aku?
Aku macam biasa je..simple & cool setiap masa..sebab bagi aku, life is simple,why must we make it complicated? macam biasa,exam buat aku sakit..faham sajalah bila exam,kena baca buku..orang cakap,exam memang macam tu..hari tu aku ada 3 paper dalam satu hari, takut juga sebab aku tak pernah lagi ada 3 paper dalam satu hari..kalau dua tu,biasalah..

Demam exam melanda IIC..Apa-apa pun,aku study macam biasa..hari sebelum pergi berjuang tu aku bangun solat subuh,tekak terasa perit. Ah,sudah! takkanlah aku demam time nak exam ni?
3 paper lak tu..

Aku pening-pening lalat sikit (ke lalat yang pening macam aku?)..berat terasa kepala ni, aku cuba juga untuk hadapinya..aku brsarapan dan kemudian aku buat ulangkaji sedikit. Menjelang petang, aku rasa demam aku makin teruk. Malamnya pun sama..

"harap-harap esok aku dah sembuh" aku berharap sendirian.

Esok paginya, demam aku makin teruk..tapi aku pergi juga exam..sebab aku kena buat pilihan,pergi exam or ambil special exam..takkan nak cari penyakit ambil special exam? memang la special..tapi ada sebab kenapa dia special..Tak pasal-pasal aku tak boleh pergi praktikal. Semuanya akan jadi berterabur lepas tu..



paper aku start pukul 8.30 pagi..Vanue? jangan tanyalah..kat dewan besar yang paling sejuk tu..
tempat duduk aku lak kat depan sekali..partition 11,dekat pintu..

cukup tak suka..sebab keadaan dalam hall tu buat jiwa aku tak tenteram..ye la,apa taknya,tengok orang keluar masuk tak henti-henti..ganggu konsentrasi betul!

exam dah mula 15 minit..aku rasa macam dah 2 tahun aku duduk dalam tu,sejuk betul..dah la aku demam,pakai jaket pun masih rasa macam nak beku..

dalam 1 jam macam tu,aku keluar..dah habis jawab lah konon..
aku sedia untuk paper yang kedua lak..special needs..tak tau la aku dapat bertahan ke tak..

kali ni aku kena kat kelas..E-204..aku pun masuk dan mula jawab soalan..
mula-mula tu,ok..lama-kelamaan aku dah tak tahan..kepala aku sakit sangat..aku terus keluar lepas je aku jawab dan semak-semak sikit..aku pulang rumah..


kat umah..aku rehat kejap..dan bersedia nak sambung paper yang ketiga..Young muslim Practical Life Exercise..ok ka paper ni,boleh tahan juga. tak susah tak senang..average la..

Selepas tamat ketiga-tiga paper, aku pun pulang..(habis macam tu je?)
Tawakkaltu alaAllah..

ZM: Tunggu keputusan exam.tak yakin akan dapat 4.0..
Monday, November 10, 2008 0 530 Pendapat

Teman Terlalu Akrab

Saat itu takkan ku lupa,
Pauh tawa ceria,
segalanya terlalu indah,
walau terkadang hati terluka,

namun itulah cara,
kita untuk belajar,
mengenali seorang teman yang setia..

Teman terlalu akrab untuk kita,
Membesar dan bersaing bersama,
Mengejar impian kita yang dulu,
Pernahkah kita ceritakan..

Teman amat aku hargainya,
Silapnya banyak mengajar kita,
Dirimu diriku,
Selalu di duga dengan Nista mereka,

Jika aku,
Dirundum kekecewaan,
Kau hadir ucapkan padaku,sabarlah..
Kerana ini hanya ujian dariNya..

Kini,
walau berjauhan,
Engkau tetap di ingatan,
Akan aku genggam erat setiap,
kata yang dulu pernah,
Membuatku percaya,
Kau temanku selamanya..

Teman sampai bersua kembali,
Detik itu pasti ku nanti,
Bersama kita buktikan,
Apa yang kita kecapi..
Saturday, November 08, 2008 0 530 Pendapat

Magnet Minda

Beberapa hari lepas..saya membelek buku lama dan terjumpa sekeping gambar. Gambar seorang sahabat ketika di tingkatan 5. Hmm..lama sudah tidak berjumpa dengannya. Keesokan harinya, tanpa disangka-sangka..sahabat ini menghubungi saya. Mengapa begitu?
adakah itu satu kebetulan?

Mungkin pada pendapat kita, itu cuma satu kebetulan..Tapi yang sebenarnya ia bukan satu kebetulan. Fikiran kita adalah magnet.

Magnet minda..Fikiran kita akan menarik apa yang kita fikirkan.

Orang yang gembira akan mnarik orang yang gembira.
Orang yang berfikiran negatif akan menarik orang yang negatif juga.

Fikiran adalah sesuatu yang tidak kelihatan. Tetapi ia wujud. Sama seperti tenaga Elektrik dan graviti. Otak manusia sebenarnya lebih hebat dari daya tarikan magnet. Kajian mendapati, otak manusia mampu menghantar gelombang terhadap apa yang difikirkannya.


Bayangkanlah, gelombang FM untuk siaran radio dan television mampu sampai ke semua tempat, mampu mnembusi konkrit dan dinding, fikiran manusia lebih HEBAT dari itu!

Beribu-ribu buku ditulis dan beratus-ratus kajian dijalankan untuk membuktikan kehebatan glombang fikiran manusia. Berapa banyak KEBETULAN yang kita perlukan untuk menentang kajian-kajian ini?

Fikiran kita membawa kita kepada apa yang kita fikirkan. Jika kita risau kita akan jatuh sakit, maka kita akan jatuh sakit.

Jika kita fikirkan kita akan berjaya, maka kita akan berjaya.
Tapi tanpa KeredhaanNya, tiada apa yang kita mampu buat.

P/S: jangan asyik berfikir sahaja..Untuk mencapainya, perlu ada usaha


Friday, November 07, 2008 0 530 Pendapat

Pain..It is Hurt?

When you accidentally bite your tongue, it is hard to see "pain" as something positive. The same goes for a blister on your toe. Who needs a throbbing foot?

What if you feel no pain? It's good? Maybe you will say..YES!
But actually..it's NO!

physical pain is a 'good alarm system' that prevent us from further damage. It tells us "you should better change what you're doing!"

Same goes to emotional pain. It gives us messege "you'd better change the way you thinking!"

It is normal to get angry or jelousy for temporary. But if those feeling become permanent, the messege maybe:

"Don't expect to control other people"
"Don't expect people will behave like you"
"Don't depend on people to make you happy"

While we keep thinking the same thought, we keep feeling the same pain.

Sometimes, we say "but i'm right!"
Unfortunately, being "right" doesn't help..

A blister in your foot is a messege to change your shoes.
with emotional pain,it is messege actually to change your thinking.

In a Nutshell:
Pain is actually warning for us to change. When we keep doing the same thing, it keeps hurting.

ZM: The one and only..(post in English)
Thursday, November 06, 2008 0 530 Pendapat

kenali Sikap Anda Melalui Tarikh Lahir

JANUARI
* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.* Pandai mengambil hati orang lain.* Pendiam kecuali telah dirangsang.* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.* Cukup sayang pada kanak-kanak.* Suka duduk di rumah.* Setia pada segala-galanya.* Perlu belajar kemahiran bersosial.* Sifat cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
* Berfikiran abstrak.* Sukakan benda yang realiti dan abstrak.* Bijak dan pintar* Berpewatakan yang mudah berubah.* Mudah menawan orang lain.* Agak pendiam.* Pemalu dan rendah diri.* Jujur dan setia pada segalanya.* Keras hati untuk mencapai matlamat.* Tidak suka dikongkong.* Mudah memberontak apabila dikongkong.* Suka kegiatan yang lasak.* Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.* Mudah mempamerkan marahnya.* Tidak suka benda yang remeh-temeh.* Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.* Sangat berani dan suka memberontak.* Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.* Pemerhatian yang tajam.* Suka hiburan dan sukan.* Suka benda yang bersifat seni.* Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.* Berkecenderungan pada benda yang tahyul.* Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.* Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC
* Berpesonaliti menarik dan menawan.* Mudah didampingi.* Sangat pemalu dan pemendam rasa.* Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.* Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.* Suka pada kedamaian.* Sangat peka pada orang lain.* Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.* Tidak cepat marah dan sangat amanah.* Tahu membalas dan mengenang budi.* Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.* Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.* Suka berangan-angan.* Suka melancong.* Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.* Kelam kabut dalam memilih pasangan.* Suka dengan hiasan rumahtangga.* Punya bakat seni dalalm bidang muzik.* Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.* Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

APRIL
* Sangat aktif dan dinamik.* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.* Punya daya mental yang sangat kuat.* Suka diberi perhatian.* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.* Sangat berani dan tiada perasaan takut.* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.* Emosi cepat terusik.* Cuba kawal perasaan.* Kecenderungan bersifat pendendam.* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.* Kuat daya ingatan.* Gerak hati yang sangat kuat.* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.* Sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
* Keras hati & tegas.* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.* Pemikiran yang tajam.* Mudah marah apabila tidak dikawal.* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .* Perasaan yang amat mendalam.* Cantik dari segi mental & fizikal.* Tidak perlu dimotivasikan.* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.* Mudah dipujuk.* Bersikap sistematik (otak kiri).* Suka berangan.* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.* Daya khayalan yang tinggi.* Permikiran yang tajam.* Pandai berdebat.* Fizikal yang baik.* Kelemahan sistem pernafasan.* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.* Tidak berapa suka duduk di rumah.* Tidak boleh duduk diam.* Tidak punya ramai anak.* Rajin dan bersemangat tinggi.* Agak boros

JUN
* Berfikiran jauh & berwawasan.* Mudah ditawan kerana sikap baik.* Berperangai lemah lembut.* Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.* Idea yang terlalu banyak di kepala.* Bersikap sensitif.* Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).* Sukar melakukan sesuatu dengan segera.* Bersikap suka menangguh-nangguh.* Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.* Cepat marah & cepat sejuk.* Suka bercakap & berdebat.* Suka buat lawak & bergurau.* Otaknya cerdas berangan-angan.* Mudah berkawan & pandai berkawan.* orang yang sangat tertib.* Pandai mempamerkan sikap.* Mudah kecil hati.* Mudah kena selsema.* Suka berkemas.* Cepat rasa bosan.* Sikap terlalu memilih & cerewet.* Kurang mempamerkan perasaan.* Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.* Suka pada barang yang berjenama.* Mudah menjadi eksekutif.* Kedegilan yang tidak terkawal.* Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

JULAI
* Sangat suka didamping.* Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.* Agak pendiam kecuali dirangsang.* Ada harga dan maruah diri.* Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.* Mudah dipujuk dan bercakap lurus.* Sangat menjaga hati orang lain.* Sangat peramah.* Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.* Berjiwa sentimental.* Jarang berdendam.* Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.* Tidak suka benda remeh-temeh.* Membimbing cara fizikal dan mental.* Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.* Layanan yang serupa terhadap semua orang.* Tinggi daya simpati.* Pemerhatian yang tajam.* Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.* Mudah dan rajin belajar.* Suka muhasabah diri.* Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.* Suka mendiamkan diri.* Suka duduk di rumah.* Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.* Tidak agresif kecuali terpaksa.* Lemah dari segi kesihatan perut.* Mudah gemuk kalau tak kawal diet.* Minta disayangi.* Mudah terluka hati tapi lambat pulih.* Terlalu mengambil berat.* Rajin dalam membuat kerja

OGOS
* Suka berlawak.* Mudah tertawan padanya.* Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.* Berani dan tidak tahu takut.* Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.* Pandai memujuk orang lain.* Terlalu pemurah & bersikap ego.* Nilai harga diri yang sangat tinggi.* Dahagakan pujian.* Semangat juang yang luar biasa.* Cepat marah & mudah mengamuk.* Mudah marah apabila cakapnya dilawan.* Sangat cemburu.* Daya pemerhatian yang tajam & teliti.* Cepat berfikir.* Fikiran yang berdikari.* Suka memimpin & dipimpin.* Sifat suka berangan.* Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.* Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.* Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.* Belajar untuk bertenang.* Sikap kelam kabut.* Romantik, pengasih dan penyayang.* Suka mencari kawan

SEPTEMBER
* Sangat bersopan santun & bertolak ansur.* Sangat cermat, teliti & teratur.* Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.* Pendiam tapi pandai bercakap.* Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.* Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.* Kerja yang dilakukan sangat sempurna.* Sangat sensitif yang tidak diketahui.* orang yang banyak berfikir.* Daya pentaakulan yang baik.* Otak bijak & mudah belajar.* Suka mencari maklumat.* Kawal diri dari terlalu mengkritik.* Pandai mendorong diri sendiri.* Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.* Suka sukan, hiburan & melancong.* Kurang menunjukkan perasaannya.* Terluka hatinya sangat lama disimpan.* Terlalu memilih pasangan.* Sukakan benda yang luas.* Bersistematik

OKTOBER
* Suka berbual.* Suka orang yang sayang padanya.* Suka ambil jln tengah.* Sangat menawan & sopan santun.* Kecantikan luar & dalam.* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.* Sentiasa berkawan.* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.* Cepat marah.* Macam pentingkan diri sendiri.* Tidak menolong orang kecuali diminta.* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.* Tidak suka terima pandangan orang lain.* Emosi yang mudah terusik.* Suka berangan & pandai bercakap.* Emosi yang kelam kabut.* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).* Suka melancong, bidang sastera & seni.* Pengasih, penyayang & lemah lembut.* Romantik dalam percintaan.* Mudah terusik hati & cemburu.* Ambil berat tentang orang lain.* Suka kegiatan luar.* orang yang adil.* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.* Mudah patah semangat

NOVEMBER
* Banyak idea dalam perkara.* Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.* Berfikiran kehadapan.* Berfikiran unik dan bijak.* Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.* Pemikiran yang tajam.* Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.* Sesuai jadi seorang doktor.* Cermat dan teliti.* Personaliti yang dinamik.* Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.* Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.* Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.* Terlalu degil dan keras hati.* Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.* Tak suka marah kecuali digugat.* Mudah ambil berat terhadap orang lain.* Pandai muhasabah diri.* Cara berfikir yang lain dari orang lain.* Otak yang sangat tajam.* Pandai mendorong diri sendiri.* Tidak hargai pujian.* Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.* Cuba sampai berjaya.* Badan yang sasa.* Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.* Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.* Suka duduk d irumah.* Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.* Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.* Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.* Bercita-cita tinggi.* Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

DISEMBER
* Sangat setia dan pemurah.* Bersifat patriotik.* Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.* Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.* Bercita-cita tinggi.* Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.* Seronok bila didampingi.* Suka bercampur dengan orang.* Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.* Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.* Tidak pandai berpura-pura.* Cepat marah.* Perangai yang mudah berubah-ubah.* Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.* Benci pada kongkongan.* Suka berlawak.* Pandai buat lawak dan berfikiran logik.

ZM: I am September
Saturday, November 01, 2008 0 530 Pendapat

Hikmah dalam Kejadian

Dalam Diri Kita Ada Tanda-tanda Kebesaran Tuhan..Hayati Dan Fahami…

Seorang doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada tanda-tanda kebesaran Tuhan".

Doktor tersebut menyuruh penonton melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan mereka. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 membawa ke jumlah 81 + 18 == 99 iaitu bilangan nama Allah.

Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa Kita gunakan tangan?

Mengikut cara Rasulullah s.a.w,baginda akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasulullah s.a.w akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya (jari yang terakhir sekali). Lalu Rasulullah s.a.w akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 jenis enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman(Digestion Process).

Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita. Tapi kenapa garam?

Selain dari sebab IA adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Doktor di hospital-hospital,the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM!

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah:

Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita mudah memproses makanan itu.

3. Membaca Basmalah -(Bismillahirrahma Nirrahim).

Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkanpenyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuatperjanjian dengan Allah s.w.t, apabila Basmalah dibacamaka bakteria dan racun akan musnah dari sumbermakanan itu.

4. Cara Rasulullah minum

Janganlah kita minum berdiri walaupun IA makruh tetapi IA makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum.

Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung Kita. Kerana apabila kita hembus,kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbondioxide, yang apabila bercampur dgn air,H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi asid.

Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas. Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, Dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina?

Sebenarnya badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dan sel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri.

ZM: Subhanallah!
Sunday, October 26, 2008 0 530 Pendapat

Budak dan Tapak Sulaiman

Semasa aku di sekolah rendah, cikgu aku pernah bercerita..tentang usaha dan kejayaan..

Ceritanya begini..pada suatu hari,seorang tua berjalan-jalan di tepi pantai yang terdapat beratus-ratus tapak sulaiman yang terdampar di pantai tersebut..dari kejauhan dia melihat seorang budak yang bersungguh-sungguh melemparkan tapak-tapak sulaiman itu kembali ke dalam laut semula dengan harapan tapak-tapak sulaiman itu berjaya meneruskan kehidupannya..sedang dia meneruskan usahanya itu,orang tua itu menghampirinya denagn pelbagai persoalan..orang tua tersebut bertanya kepada budak itu.."adik..apa yang adik lakukan ini?"

budak tersebut menjawab "pakcik,saya sedang melontarkan tapak sulaiman ini ke dalam laut..supaya dia dapat meneruskan kehidupannya." orang tua itu bertanya lagi "adik,sedarkah adik yang di pantai ini terdapat beratus-ratus tapak sulaiman?mampukah adik melontarkan semuanya sekali?"Italic

budak tersebut menjawab "pakcik,walaupun saya tak mampu mencampakkan semuanya ke laut,tapi sekurang-kurangnya saya mampu membantu seekor daripadanya untuk terus hidup"

Pengajaran daripada cerita ini:
Walaupun kita tak mampu untuk memberikan sumbangan yang banyak,sekurang-kurangnya kita memberi sedikit sumbangan daripada kita tidak menyumbang langsung..renung-renungkanlah..

ZM: Bantu apa yang mampu..
Saturday, October 25, 2008 0 530 Pendapat

Petua Menjadi Khalifah Yang Hebat

Petua Menjadi Khalifah yang Hebat dan Mulia di sisi Tuhan Pencipta Alam dari pakar motivasi Azif B.Abd.Razak, mentee Dato’ Dr Haji Fadzilah Kamsah....(sama-samalah kita rujuk dan jadikan panduan 21 ISI PENTING DI BAWAH.)

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan “Ya,Allah jadikan hatiku bersih”

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur - Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah Surah Al-Ikhlas sebanyak 3 KALI.

5. Bermaaf-maafan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah “Aku sebenarnya……(perkara yang elok-elok belaka)

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati “Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif”. Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!)..

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila- bila masa)."HIDUP TAK LAMA, MATI DTG TIBA2, MAKA KEJARLAH LIMA SEBELUM LIMA, BARULAH HIDUP PENUH BAHAGIA. "

10. Kekalkan wuduk (azam dan cubalah sungguh2 ikut kemampuan & keadaan).

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan dengan penuh keikhlasan apabila mampu.

13. Jaga makanan.... jangan makan makanan yang shubhah terutama yang HARAM.

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (pemangkin dalam penginsafan diri)..dan bergaullah dengan semua orang yang amat unik Allah jadikan pelbagai ragam dan tabiat yang boleh jadi panduan kita baiki diri dan dalam menanam kehebatan dan keagungan Allah dalam diri.

16. Selalu berpesan-pesanan sesama manusia supaya jadi baik, insyaallah,pasti diri sendiri dulu yang terkena pesanan itu yang datang dari hati terus ke hati.

17. Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut,dsb), jangan dengar orang mengumpat.

18. Sentiasa azam dan berniat untuk menambah ilmu. iman dan pengalaman.

19. Sentiasa menggunakan nikmat pada diri kurnian ilahi untuk hasilkan KOMUNIKASI BERKESAN, yang memungkinkan PENINGKATAN KEYAKINAN DIRI YANG HEBAT, kemudian pasti MENGHASILKAN PERHUBUNGAN SESAMA INSAN MENJADI BANYAK DAN HEBAT....MAKA, BOLEHLAH DIIBARATKAN TERHASILNYA MEE KARI YANG SEDAPPP...YANG CUKUP RAMUAN DAN ISI-ISI TAMBAHANNYA YANG PASTI MEMBERI NIKMAT KEKENYANGAN YANG HEBAT KEPADA SEMUA ORANG DI SEKELILINGNYA...

20. SENTIASA MENYUBURI PERJALANAN HIDUP DENGAN BERPEGANG KUAT PADA 565 yang sejajar dengan pegangan terhadap AL-QUR'AN & AS-SUNNAH... 5-RUKUN ISLAM, 6- RUKUN IMAN, 5- WAKTU BAGI CUKUP...INSYAALLAH...BARU ALLAH S.W.T TOLONG CUKUP DI DUNIA DAN AKHIRAT.

21....“sampaikanlah pesanan ini walaupun 1 ayat”...SUNNAH BAGINDA RASULULAH S.A.W.

ZM: InsyaAllah akan Berjaya..
0 530 Pendapat

Aku Sudah Berusaha..Tapi Hasilnya??

Ramai antara kita yang belajar bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan dalam peperiksaan. Kita yakin yang kita akan berjaya berdasarkan usaha kita ini. Namun adakalanya apa yang terjadi bukan seperti yang kita jangkakan. Keputusan peperiksaan telah diumumkan,kita terkejut kerana keputusan kita jauh tersasar dari apa yang kita harapkan.

Kenapa ini terjadi? Pernahkah anda terfikir akan soalan ini?Sebenarnya perkara sebegini kerapkali terjadi pada diri manusia. Namun,pernahkah kita terfikir apakah punca perkara ini terjadi?Jika diikutkan,memang agak susah untuk kita menerima kenyataan tentang apa yang kita usahakan tidak berbaloi dengan keputusan yang kita terima.

Puncanya,mungkin kita tertinggal sesuatu yang melengkapkan usaha kita untuk mendapat keputusan yang kita inginkan.bagaimana untuk mencapai apa yang kita inginkan?caranya,mudah sahaja. lihat kembali usaha kita.

Adakah usaha yang kita lakukan itu benar-benar yang terbaik?atau adakah yang lebih baik lagi boleh kita lakukan?sudah cukupkah usaha kita ini?Adakah kita terlupa sesuatu yang penting dalam usaha kita ini?saya teringat satu cerita yang diceritakan kepada saya oleh guru kelas semasa zaman persekolahan saya. Ceritanya adalah berkenaan seorang remaja gagah.

ceritanya begini:-

Dizaman dahulu kala,ada seorang remaja yang sangat gagah. Dia tinggal bersama dengan ibunya. Ibunya menyuruh dia bekerja mengambil upah memotong pokok untuk dibuat kayu api dan dijual. Remaja ini pun pergi ke hutan berbekalkan sebatang kapak dan mula memotong pokok. sehingga waktu petang,dia berjaya memotong sebanyak 50 batang pokok. dia merasa amat gembira.Pada keesokan harinya,dia bangun awal-awal pagi lagi untuk bekerja. Dia bersarapan dan mula memotong pokok.

Pada waktu petang seperti hari sebelumnya,dia dapat memotong pokok sebanyak 40 batang. Remaja ini merasa hairan,mengapa dia hanya dapat memotong sebanyak 40 batang pokok sahaja?dia menyimpan kemusykilan itu di dalam hatinya.Hari ketiga,dia keluar lebih awal dari hari sebelumnya. Dia mula memotong pokok dan bekerja sehingga petang. Namun dia amat terkejut apabila dia hanya dapat memotong 30 batang pokok sahaja. "Apa yang tak kena dengan aku hari ini?" bisik hati kecil remaja tersebut.

Begitulah seterusnya,pada hari keempat dia cuma dapat memotong 20 batang pokok dan pada hari kelima cuma 10 batang pokok sahaja yang dapat dipotongnya. Dia benar-benar hairan sedangkan tenaga yang digunakannya untuk memotong pokok sama sahaja setiap hari malah lebih lagi.Setelah hari petang,dia duduk termenung di bawah pokok dan merenung tanah mencari jawapan.

Tiba-tiba,seorang tua lalu dan bertanya akan masalahnya. Dia berkata "saya memotong pokok setiap hari,tetapi setiap hari jumlah pokok yang mampu saya potong berkurangan. Saya menggunakan tenaga dan masa yang sama dari hari pertama sehinggalah hari kelima iaitu hari ini.

Saya merasa amat hairan dengan perkara ini"Orang tua tersebut berkata "anakku,memang kamu telah berusaha dengan usaha yang sama dari hari pertama hingga ke hari ini,tapi pernahkah kamu mengasah kapak yang kamu gunakan untuk memotong pokok itu?"Daripada cerita ini,dapat kita lihat remaja ini kekurangan sesuatu iaitu mengasah kapak yang digunakannya untuk memotong pokok.

Begitulah juga kita,kadang-kadang kita tertinggal sesuatu dalam usaha kita. Mungkin kita gigih berusaha,tetapi kita lupa untuk bersyukur kepadaNya. Kita lupa untuk meminta restu Ilahi.Bagaimana usaha kita akan berjaya tanpa diperkenankan oleh Allah?Jadi,cantiknya usaha kita ini jika mendapat keberkatan daripadaNya. Kita berusaha bersungguh-sungguh namun jangan kita lupa untuk berdoa dan bertawakkal kepada Allah.Renung-renungkan,ambil pengajaran.

ZM:Buat yang terbaik,Jadi yang terbaik!
Friday, October 24, 2008 0 530 Pendapat

Petua Pelajar Cemerlang

Seorang pelajar semestinya perlu ada petua supaya bijak dalam pelajaran dan juga dalam kehidupan..di bawah ini di senaraikan beberapa petua yang berguna untuk pelajar dalam mencari ilmu..

1 Makan makanan yang seimbang & sihat.
2 Riadah yang konsisten
3 ibadah yang sempurna
4 belajar dengan berkesan
5 menghormati ibu bapa & mendoakan mereka
6 hormati, sayang, & doakan guru
7 sayang & tolong kawan (belajar dengan niat mengajar)
8 berkawan dengan orang-orang yang bersikap positif
9 bertindak dengan seimbang.-hati bersih murni & kental-minda positif & berilmu-Tindakan cemerlang-penampilan yang anggun-hubungan sosial yang mantap -doakan-maafkan-bantu-ceriakan-bangunkan diri & orang lain-amalan rohani yang mantap-berkat & redha (tawakkal selepas mencuba)-kehidupan yang cemerlang
10 mahir-ulangkaji selepas kelas

ELAKKAN!!!!
1 elakkan makan kepala ikan
2 elakkan makan bahagian dalaman (hati,jantung & sebagainya)
3 elakkan minum semasa makan
4 elakkan makan makanan yang tercemar dengan semut
5 elakkan makan terlalu kenyang
6 elakkan kencing berdiri
7 elakkan membaca nama di batu nisan
8 elakkan melihat buih

BANYAKKAN...
1 banyakkan memakan makanan yang mengandungi kacang soya
2 banyakkan makan kismis, kurma & madu
3 banyakkan makan buah badam & kekacang
4 pakai minyak wangi5 tanam minat pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
6 mahir mengenai teknik
7 memberi ganjaran & pengiktirafan kepada diri sendiri
8 berdoa & bersyukur (Al-Insyirah,rangsang kekuatan pemikiran)
9 sentiasa mencuci hati (solat,maafkan orang lain sebelum tidur)
10 beri tumpuan dalam kelas
11 buat jadual waktu yang menarik
12 disiplin yang tinggi
13 bentuk jurnal kejayaan
Tuesday, September 30, 2008 0 530 Pendapat

Cacing dan Arak

Satu pagi kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yang begitu dedikasi mengajar anak-anak muridnya tentang betapa bahayanya minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari tu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup sebagai sampel kehidupan dan 2 gelas minuman yang masing-masing berisi dengan air mineral dan arak.

" Cuba perhatikan murid-murid. Lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini ke dalam gelas, perhatikan betul-betul.Cacing yang disebelah kanan saya akan saya masukkan kedalam air mineral manakala cacing yang disebelah kiri saya akan masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul-betul."

Semua mata tertumpu kepada kedua-dua ekor cacing tersebut. Seperti yang telah dijangkakan,cacing yang berada didalam gelas yang berisi air mineral itu berenang-renang di dasar gelas, manakala cacing yangberada di dalam arak menggeletek lalu mati.

Si cikgu tersenyum lebar apabila melihat anak-anak muridnya memberikan sepenuh tumpuan kepada ujikajinya.

"Baiklah murid-murid,apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu tunjukkan sebentar tadi?"

Dengan penuh yakin anak-anak muridnya menjawab, "UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN DI DALAM PERUT...MINUMLAH ARAK ..."

Guru: "???"

ZM: Murid sekolah zaman sekarang..
Monday, September 29, 2008 0 530 Pendapat

GILA,OTAK dan GADUH

Tersebutlah kisah..di dalam sebuah kampung tinggal 3 orang adik-beradik yang bernama,GILA,OTAK dan GADUH..

Pada suatu hari,GADUH hilang,GILA dan OTAK pergi mencarinya namun tidak menemuinya..
Pada keesokan harinya,mereka berdua pergi ke balai polis untuk membuat laporan..OTAK menunggu abangnya,GILA di luar sementara GILA membuat laporan..GILA pun masuk ke dalam balai polis dan mula membuat laporan..

Pegawai polis: Ada apa?
GILA: Nak cari GADUH..
Pegawai polis: Awak gila ke?
GILA: Ya, saya GILA
Pegawai polis: takde otak ke?
GILA: Ada..OTAK ada kat luar..
pegawai polis tercengang..dalam hati.."macam ni pun ada ka?"
ZM: Jangan jadi orang GILA yang takde OTAK dan nak berGADUH..
 
;